Moderna: Νέες θετικές ενδείξεις για αντικαρκινικό εμβόλιο
Το πειραματικό εμβόλιο έδωσε θετικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές για το μελάνωμα και τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου και δοκιμάζεται επίσης για τον καρκίνο του πνεύμονα.
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε η αμερικανική Moderna για την αντιμετώπιση του μελανώματος έδωσε θετικά αποτελέσματα και στις πρώτες δοκιμές για ένα είδος καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, μια ακόμα ένδειξη ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση λειτουργεί.
Το πειραματικό εμβόλιο, mRNA-4157, χορηγείται σε συνδυασμό με μια ανοσοθεραπεία της φαρμακοβιομηχανίας MSD (γνωστής ως Merck στις ΗΠΑ) και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της.
Το εμβόλιο mRNA. το οποίο σχεδιάζεται στα μέτρα κάθε ασθενή, είχε δώσει τόσο θετικά αποτελέσματα στη μεσαία φάση των κλινικών δοκιμών για το μελάνωμα ώστε η Moderna σχεδίαζε να ζητήσει εσπευσμένη αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στην περίπτωση του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, η συνδυαστική θεραπεία έδωσε σαφές όφελος στην παράταση της επιβίωσης, συγκριτικά με τη χορήγηση μόνο της ανοσοθεραπείας.
Τα δεδομένα για τους πρώτους 22 ασθενείς παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Έρευνας Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο. Σοβαρές παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν.
Οι πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών εξετάζουν την ασφάλεια και την κατάλληλη δόση της πειραματικής θεραπείας, ενώ η αποτελεσματικότητα γίνεται πιο σαφής σε επόμενα στάδια.
Άλλοι στόχοι
Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την τεχνολογία mRNΑ έχει δώσει και το πειραματικό εμβόλιο της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παγκρέατος.
Τα αντικαρκινικά εμβόλια mRNA εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα «νεοαντιγόνα», πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.
Η θεραπεία ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου.
Μια τρίτη εταιρεία που πειραματίζεται με αντικαρκινικά εμβόλια mRNA είναι η αμερικανική Gritstone Bio, η οποία ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα εμβόλιο που βασίζεται σε αδενοϊό χορηγείται πρώτο για να ετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν ακολουθήσει το εξατομικευμένο εμβόλιο αυτο-ενισχυόμενου mRNA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις