Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ύμνοι εν μέσω Pfizergate – «Καίγεται» ποτέ το «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου»;
Στα καινούργια κοινοβουλευτικά ήθη που βιώνουμε, π.χ., σε κυβερνητικές πρακτικές τύπου «ουδείς αγγίζεται ή θέτει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας», εύλογα γεννάται ένα ερώτημα...
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχουν όρια στην τήρηση της θεμελιώδους αρχής «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», είναι ότι δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ίδιο ισχύει για κάθε πολίτη που ερευνάται για κάποιου είδους σκάνδαλο.
Με άλλα λόγια, πράγματι, μέχρι ν’ αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ο κάθε ύποπτος τέλεσης παρατυπίας ή παρανομίας είναι αθώος. Αλλά…
Εύλογα ερωτήματα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν μέσω έρευνας της Δικαιοσύνης για το «Pfizergate»
… σε καινούργια κοινοβουλευτικά ήθη που βιώνουμε, π.χ., σε κυβερνητικές πρακτικές τύπου «ουδείς αγγίζεται ή θέτει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας», εύλογα γεννάται ένα ερώτημα: Υπάρχουν όρια στον τακτικισμό;
Διαχρονικώς, δεν είναι κάτι που παρατηρείται μόνο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αλλά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η παραπάνω τακτική είναι υπαρκτή: Την ίδια στιγμή που υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ερευνώνται, εκείνα δεν καλοδέχονται τις έρευνες της Δικαιοσύνης – προκειμένου να επιστρέψουν… πάλλευκα στην κρίση των πολιτών. Αντιθέτως, θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα γι’ αξιώματα και απολαμβάνουν άνευ προηγουμένου στήριξης από τους πολιτικώς ομογάλακτούς τους.
Είναι κάτι που συμβαίνει και με την περίπτωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι -αρκετές πια- υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που την περιβάλλουν, έχουν προκαλέσει ντελίριο διθυραμβικών σχολίων για τη ίδια εκ μέρους των μελών του ΕΛΚ· και φυσικά επέλεξαν να είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν.
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η εν λόγω τακτική ακολουθείται επειδή μιαν επανεκλογή ασκεί πίεση στους ερευνητές της Δικαιοσύνης ή επειδή υπάρχει η σκέψη ότι ασκεί ή μπορεί να ασκήσει πίεση. Ούτε ότι οι ερευνητές είναι δυνατόν να πιεστούν από κάτι – όχι πως δεν υπάρχουν πολιτικοί που έχουν χρησιμοποιήσει επανεκλογές για να προπαγανδίσουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι «ο σοφός λαός τον/την/μας εξέλεξε, άρα δεν υπάρχει και σκάνδαλο».
Μητσοτάκης: Ηγέτης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά στην εν Ελλάδι αποθέωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στη στήριξή της. Ειδικότερα, ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αυτοί που συνυπέγραψαν επιστολή στήριξης της προέδρου της Κομισιόν, για να είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία, στο νέο Σώμα που θα προκύψει μετά από τις ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ τονίζουν: «Προτείνουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δύο κόμματά μας αναγνωρίζουν την ηγετική της ικανότητα, το βαθύ αίσθημα δέσμευσης και την αποφασιστικότητά της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της».
Μητσοτάκης: «Θέλουμε για πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»
Την Κυριακή (7/4), ήταν η σειρά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πλέξει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού. «Είμαστε περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας», τόνισε η ίδια. Από την άλλη, βέβαια, μόνο λίγα δεν είναι τα μέλη του ΕΛΚ που πλέον κρατούν αποστάσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – εν αντιθέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τους τελευταίους μήνες είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της. Ειδικότερα, αξίζει κανείς να θυμηθεί ότι, πριν από περίπου έναν μήνα, οι μισοί από τους συνέδρους του ΕΛΚ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που ανέδειξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν…
«Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε για πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και μένουμε Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΝΔ.
«Pfizergate»
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα καταγγέλλονται για την πρόεδρο της Κομισιόν είναι άκρως σοβαρά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), βέβαια, όπως βλέπουμε και στην υπόθεση των Τεμπών, τα πράγματα δεν αφήνονται -τόσο εύκολα- στην τύχη τους. Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα; H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την αγορά εμβολίων για την Covid-19 από την Κομισιόν· για την υπόθεση που είναι πια γνωστή ως «Pfizergate».
Η έρευνα αφορά στον προσωπικό χειρισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την παραγγελία των εμβολίων, μ’ επίκεντρο την άμεση επικοινωνία της, μέσω μηνυμάτων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ολόκληρη η διαδικασία προμηθειών της Κομισιόν, εξάλλου, χαρακτηριζόταν από σπατάλες, καθυστερήσεις και ισχυρισμούς για σύγκρουση συμφερόντων.
Η είδηση ότι η EPPO -η ίδια η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της ΕΕ- αναλαμβάνει τον έλεγχο της έρευνας, μάλλον αποτελεί κακό μαντάτο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η προαναφερθείσα αποθέωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να έχει πραγματικά συγκινήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς, σε μια δύσκολη για την ίδια περίοδο, απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης και της πλήρους στήριξης συγκεκριμένων πρωθυπουργών κ.ά. πολιτικών της ευρωπαϊκής Δεξιάς.
«Piepergate»
Όσον αφορά στις άλλες καταγγελίες που βαρύνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται από Επιτρόπους και πολλούς ευρωβουλευτές για τις «ευνοϊκές» προσλήψεις που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Liberation, η πρόεδρος της Κομισιόν διόρισε τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Μάρκους Πίπερ σε θέση «συμβούλου» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μισθό 20.000 ευρώ μηνιαίως, παρόλο που ο ρόλος αυτός δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό.
Οι ενέργειες της προέδρου της Κομισιόν προκάλεσαν πρωτοφανή κατακραυγή. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Τσέχα Vera Jourová, δήλωσε αμέσως «πολύ απογοητευμένη» που η υποψήφια από την χώρα της δεν πήρε τη θέση. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές των ομάδων Renew (Αναγέννηση), Σοσιαλιστές, Οικολόγοι και Ριζοσπαστική Αριστερά, χωρίς τις ψήφους των οποίων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει καμία πιθανότητα να επανεκλεγεί, αμφισβήτησαν, με γραπτή ερώτηση στις 29 Φεβρουαρίου, «τη διαφάνεια» της διαδικασίας επιλογής και αναρωτήθηκαν για την «επιρροή» που άσκησε στην υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας.
Τέλος, τέσσερις Επίτροποι -ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο Ιταλός σοσιαλιστής Πάολο Τζεντιλόνι, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, ο σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ, και ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Νικολά Σμιτ- έστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 27 Μαρτίου ζητώντας της να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος για να επανεξετάσει τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ.
Έχει κι άλλα…
Το «Piepergate» δεν είναι η μοναδική πρόσληψη που έκανε κατά αυτόν τον τρόπο, η Φον ντερ Λάιεν, κατά την θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν. Το περασμένο καλοκαίρι, η πρόεδρος της Κομισιόν, προσπάθησε να επιβάλει έναν Αμερικανό στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, κατά παράβαση των εσωτερικών κανόνων που καθιστούν την κατοχή μιας από τις είκοσι επτά εθνικότητες της Ένωσης προϋπόθεση για την απόκτηση μιας τέτοιας θέσης. Τελικά, αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και η θέση δεν έχει ακόμη πληρωθεί, παρόλο που είχε δικαιολογήσει αυτή την πιθανή εξαίρεση για λόγους εξαιρετικά επείγοντες…).
Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2019, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, προσέφερε στον σύμβουλό της σε θέματα επικοινωνίας, τον Γερμανό Γενς Φλόσντορφ, πρώην δημοσιογράφο της δημοφιλούς γερμανικής εφημερίδας Bildzeitung, τη θέση του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας του το βαθμό AD 15 (αποδοχές 1,2 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια) και τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, κάτι που είναι πρωτοφανές για κάποιον που δεν είναι καν εκπρόσωπος της Επιτροπής: ο ρόλος του περιορίζεται μόνο στην προώθηση της εικόνας της προέδρου και στην επαφή με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, δόθηκε ένα διαμέρισμα στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει το μισό επίδομα στέγασης (δηλαδή 120.000 ευρώ για πέντε χρόνια επιπλέον του μισθού του που ξεπερνά τα 30.000 ευρώ μηνιαίως).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις