Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ελλάδα 12 αρχηγοί κρατών για τους ωκεανούς

Στην Ελλάδα 12 αρχηγοί κρατών για τους ωκεανούς

Η «Ocean Conference 2024», το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό συνέδριο που διοργάνωσε ποτέ η χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Απριλίου

Τις 120 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι αντιπροσωπείες κυβερνήσεων, κρατών και διεθνών οργανισμών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024», τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάσκεψη που έχει διοργανωθεί ποτέ επί ελληνικού εδάφους κι η οποία θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος την προσεχή εβδομάδα, στις 16 και 17 Απριλίου, με τη συμμετοχή 12 αρχηγών κρατών από όλο το φάσμα της υδρογείου και 50 υπουργών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Στη Διάσκεψη θα ανακοινωθούν 20 κοστολογημένες και με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις δεσμεύσεις, ανάμεσά τους η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στην Ελλάδα

Μια μέρα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου, θα προηγηθεί η συνάντηση «Youth Leadership Summit» με πιο εστιασμένο το ενδιαφέρον της στην αφύπνιση της νέας γενιάς αναφορικά με τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης θα ανακοινωθούν περισσότερες από 20 δεσμεύσεις που θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και οι οποίες είναι κοστολογημένες με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και καλύπτουν όλους τους τομείς δράσεων της διοργάνωσης.

Στη χθεσινή παρουσίαση του ελληνικού σχεδιασμού για τη Διάσκεψη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, μία εκ των δεσμεύσεων αφορά στη δημιουργία δύο ακόμα εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, εντός και εκτός περιοχών δικτύου Natura 2000, τα οποία θα έχουν στόχο να προστατεύσουν θαλάσσια θηλαστικά, τις χελώνες καρέτα – καρέτα και τα θαλασσοπούλια.

6 ενότητες, 4 στόχοι

Η φετινή διεθνής διάσκεψη για τους ωκεανούς στην Αθήνα θα έχει χαρακτήρα επετειακό καθώς ξεκίνησε ως θεσμός ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Kέρι.

Κατά τις προηγούμενες διασκέψεις, το σύνολο των δεσμεύσεων – που αποτελούν το Ιερό Δισκοπότηρο τέτοιων διοργανώσεων – έφτασε τις 2.161 ενώ το αντίστοιχο ποσό που εξασφαλίστηκε για την υλοποίησή τους ξεπέρασε τα 130 δισ. δολάρια.

Οι εργασίες της OOC – 9 θα κινηθούν φέτος σε έξι θεματικές: Κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στη ναυτιλία, αειφόρος αλιεία, θαλάσσια ρύπανση, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Επιπροσθέτως, ως φιλοξενούσα χώρα η Ελλάδα θα θέσει τέσσερις επιπλέον στόχους, για τους οποίους υπάρχει η προσδοκία να παραχθούν απτά αποτελέσματα: Προώθηση της βιωσιμότητας μέσω πρακτικών που ισορροπούν την τουριστική ανάπτυξη, πράσινη ναυτιλία, μείωση των πλαστικών στις θάλασσες και πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.

Από τους δώδεκα αρχηγούς κρατών που έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση της Αθήνας, ενδεικτικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό καθώς επίσης και εκπρόσωποι από χώρες της Απω Ανατολής (Σεϋχέλλες), της Ωκεανίας (Παπούα Νέα Γουινέα), της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής (Πράσινο Ακρωτήρι).

Διπλωματική ευκαιρία

Από πλευράς διοργανωτών έχουν σταλεί προσκλήσεις σε όλα τα μεσογειακά κράτη καθώς η διάσκεψη για τους ωκεανούς αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία διπλωματικής δράσης και ενίσχυσης των συνεργασιών μπροστά στις κοινές κλιματικές προκλήσεις.

Για την Ελλάδα που προωθεί την υποψηφιότητά της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025 – 2026, το OOC-9 θα είναι, επιπλέον, ένας χρήσιμος δίαυλος διμερών επαφών με χώρες που είναι απομακρυσμένες στον χάρτη, όπως σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για «ενίσχυση της αγροτικής διπλωματίας με στόχο τη λήψη αποφάσεων για την προστασία των θαλασσών για την κλιματική κρίση που δεν έχει σύνορα», έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, το παρών στη διήμερη διάσκεψη, μεταξύ άλλων, θα δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό, Πίτερ Τόμσον και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οι εργασίες της OOC-9 σηκώνουν αυλαία την Τρίτη με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία και ο Πρωθυπουργός.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024