Χαρίτσης για Τέμπη: Μια ολόκληρη κοινωνία νιώθει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη
Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καταλογίζοντας πολιτικές τύπου «lifestyle» και με «όρους ποδοσφαιρικών μεταγραφών»
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Έχουμε μια ολόκληρη κοινωνία η οποία νιώθει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, σημείωσε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».
Όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης η κοινωνία «νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, η πολιτεία, η δικαιοσύνη, συγκαλύπτουν μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Κάποιοι ισχυροί προστατεύονται και η κοινωνία είναι έρμαιο της βίας, της ασφάλειας της ακρίβειας. Αυτή η αίσθηση δημιουργεί κοινωνικές εκρήξεις».
«Έχουμε τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η μία κάνει πολιτική με όρους lifestyle και τηλεοπτικού reality show. H άλλη κάνει πολιτική με όρους ποδοσφαιρικών μεταγραφών»
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς διερωτήθηκε αν μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Παναγιώτη Τερεζάκη θα παρέμβει εισαγγελέας καθώς, όπως είπε, «ομολογεί ότι ήταν παραποιημένα τα ηχητικά αλλά λέει «δεν τα παραποιήσαμε εμείς στον ΟΣΕ». Άρα ποιος τα παραποίησε; Ή ο ΟΣΕ ή η κυβέρνηση. Ή όπως μας λένε φταίνε μήπως τα μέσα ενημέρωσης στα οποία διαρρέονται τα παραποιημένα ηχητικά;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μείζον είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για τον κύριο Καραμανλή. Υπάρχει η μήνυση του τραυματία, το πόρισμα της εισαγγελίας εφετών της Λάρισας, υπάρχουν νέα στοιχεία. Πρέπει η υπόθεση να πάει στη δικαιοσύνη».
Υπογράμμισε ακόμη πως «για να υπάρξει κάθαρση θα έπρεπε να σπεύσει η ίδια η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτό που είπε στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης «όλα στο φως», και τελικά έριξε πέπλο συσκότισης».
«Να συζητήσουμε πως θα έρθει η εκπαιδευτική κοινότητα με την οικογένεια πιο κοντά»
Όσον αφορά τη βία μεταξύ ανηλίκων και τη συνολικότερη αντιμετώπιση της σχολικής βίας, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε πως «είναι δυνατόν να ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του 50; Με τιμωρητική λογική και τις πενθήμερες αποβολές; Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας;».
Πρόσθεσε ότι «με τρόμαξε αυτό που είπε ο ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Να διαχωρίσουμε τα παιδιά μεταξύ εκείνων που έχουν έμφυτα τα χαρακτηριστικά της βίας. Είναι θέμα γενετικών χαρακτηριστικών; Έχουμε καταλάβει ότι εδώ υπάρχει ένα κοινωνικό περιβάλλον που περιλαμβάνει την οικογένεια, το σχολείο, την κανονικοποίηση της βίας που είναι διάχυτη, τον πολιτικό λόγο που είναι τοξικός».
Τόνισε το εάν «θα συζητήσουμε για υπηρεσίες συνδεδεμένες με το σχολείο που θα στηρίζουν ψυχοκοινωνικά και τα παιδιά που είναι θύματα βίας και τα παιδιά τα οποία ασκούν βία. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως εγκληματίες. Θα αλλάξουμε το πρόγραμμα σπουδών; Θα επανέλθει η κοινωνιολογία; Θα ενταχθούν μαθήματα σεξουαλικής αγωγής; Θα υπάρξουν μαθήματα για τη σημασία της δημοκρατίας;».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για το πως θα έρθει η εκπαιδευτική κοινότητα με την οικογένεια πιο κοντά. «Υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης μια λογική ποινικού λαϊκισμού. Το είδαμε και με τους ποινικούς κώδικες. Ότι τα φαινόμενα της βίας, της παρανομίας και της παραβατικότητας θα αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατόν πιο αυστηρές ποινές. Έχει αποτύχει παταγωδώς, διεθνώς. Χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά τα οποία χρειάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. αλλά δεν λύνει ένα σύνθετο κοινωνικό ζήτημα με πολλές πτυχές και προεκτάσεις και θα έπρεπε να το δούμε στην συνθετότητα και στην ολότητα του με κοινωνικούς όρους», είπε.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με ηγεσίες αναντίστοιχες με τις ανάγκες της κοινωνίας»
Όσον αφορά τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «καλό είναι να μη μένουμε στους τίτλους. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει».
Κατά τον ίδιο, «προφανώς για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των δυνάμεων της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «σήμερα έχουμε τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η μία κάνει πολιτική με όρους lifestyle και τηλεοπτικού reality show. H άλλη κάνει πολιτική με όρους ποδοσφαιρικών μεταγραφών», προσθέτοντας πως είναι «δύο ηγεσίες αναντίστοιχες με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις ζωντανές δυνάμεις που υπάρχουν ακόμα και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων».
Πυρά Χαρίτση στο ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη
Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «δεν μπορεί τη μια ημέρα ο κύριος Ανδρουλάκης να πηγαίνει -και σωστά αφού ήταν θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών- στον κύριο Ράμμο και στην ΑΔΑΕ να ενημερωθεί και την επόμενη μέρα να ανακοινώνει ως υποψήφιο τον κύριο Ζαγοράκη. Ο οποίος είναι ακόμα ευρωβουλευτής της ΝΔ- παγκόσμια πρωτοτυπία- αλλά ήταν και ένας από τους 17 ευρωβουλευτές που είχαν καταθέσει το «αντιψήφισμα» στο ευρωκοινοβούλιο που έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και ότι πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και αυτό το κάνει ο επικεφαλής ενός κόμματος που είχε περάσει ο ίδιος θύμα των υποκλοπών; Δεν υπάρχει θέμα αναξιοπιστίας;».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η πολιτική κουβέντα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με «κουκιά», κάνουμε πολιτική με ουσία».
Καταληκτικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως «η όποια συζήτηση περί ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Το μείζον για εμάς είναι η ενδυνάμωση της Νέας Αριστεράς. Μια προσπάθεια που προσπαθεί να επαναφέρει το πολιτικό περιεχόμενο και την πολιτική ουσία στο προσκήνιο. Το προγραμματικό: Τι θα λέμε για την παραγωγική βάση της χώρας, για την ακρίβεια, για τα πανεπιστήμια. Αυτό που ζητάει η κοινωνία είναι να υπάρξει μια σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση. Δεν θέλει συμφωνίες κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες. Θέλει ανοιχτά, δημόσια και προγραμματικά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις