Ποια είναι η «γενιά σάντουιτς» και πώς μπορεί να αποφορτιστεί
Οι νεότερες γενιές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν λύσεις για το πώς να επανεντάξουν τους ηλικιωμένους στην κοινωνία, ώστε να παραμείνουν ενεργοί, υγιείς και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο τώρα από ποτέ. Καθώς η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται και τα φάρμακα γίνονται πιο αποτελεσματικά, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν επίσης μειωθεί, σύμφωνα με το CNBC.
Ενώ αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα, σηματοδοτώντας ότι το έργο μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής έχει αποδώσει στη δημιουργία μεγαλύτερης μακροζωίας, οδηγεί σε ένα άλλο πρόβλημα: την εξουθένωση του φροντιστή.
Δαπανηρή η φροντίδα
Η εργασία φροντίδας είναι δαπανηρή και απρόσιτη για πολλές οικογένειες. Επιπλέον, σε πολλές ασιατικές κοινωνίες, εκτιμάται συνήθως για τις οικογένειες να κρατούν τους ηλικιωμένους αγαπημένους στο σπίτι και να τους φροντίζουν προσωπικά καθώς γερνούν.
«Έχουμε παρατηρήσει σε κλινικά περιβάλλοντα ότι αυτοί οι ενήλικες που φροντίζουν διατρέχουν κίνδυνο εξουθένωσης του φροντιστή και βιώνουν μια αίσθηση ευπάθειας καθώς συνειδητοποιούν ότι θα περάσουν επίσης από μια διαδικασία γήρανσης τα επόμενα 20-30 χρόνια της ζωής τους», δήλωσε στο CNBC ο John Wong, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης του Νου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών θα αποτελούν περίπου το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
«Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω παγκοσμίως προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί, από 761 εκατομμύρια το 2021 σε 1,6 δισεκατομμύρια το 2050», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το 2023, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω αυξάνεται ακόμη ταχύτερα.
Ορισμένες ασιατικές κοινωνίες οδηγούν την τάση.
«Μέχρι το 2050, περίπου το 40% των πληθυσμών του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αναμένεται να είναι 65 ετών και άνω», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Πέφτουν οι γεννήσεις
Μαζί με τους ανθρώπους που ζουν περισσότερο, τα ποσοστά γονιμότητας έχουν επίσης μειωθεί, οδηγώντας σε μικρότερες οικογένειες πυρήνων. Όχι μόνο θα υπάρξουν νέες προκλήσεις για τα σημερινά συστήματα και τις οικονομίες του κόσμου, αλλά θα επηρεάσουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές γενιές.
«Υπάρχει αυτή η τάση στο κράτος πρόνοιας να αναθέτει σε τρίτους τη φροντίδα των ηλικιωμένων», δήλωσε στο CNBC ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Αυτό τείνει να οδηγήσει σε ζητήματα απομόνωσης, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται άχρηστοι, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία και στις νεότερες γενιές». Αν και η φροντίδα στο σπίτι για τους ηλικιωμένους βελτιώνει την ευημερία τους, μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στις νεότερες γενιές.
«Καθώς η κοινωνία ανταποκρίνεται σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό με αυξημένες ανάγκες φροντίδας για αδύναμους ηλικιωμένους, το βάρος της φροντίδας για τους ηλικιωμένους συνήθως βαρύνει τον πληθυσμό σάντουιτς», δήλωσε ο Wong, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο NUS.
Ακολουθούν 3 συμβουλές για τη διαχείριση της πίεσης:
1)Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων
2)Κάντε ειλικρινείς συζητήσεις με την οικογένεια
3)Μην ξεχνάτε την αυτοφροντίδα
Ποια είναι η «γενιά σάντουιτς»
Η λεγόμενη γενιά σάντουιτς αναφέρεται σε μεσήλικες ανθρώπους που έχουν ηλικιωμένους γονείς να φροντίσουν, καθώς και στα δικά τους παιδιά που εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτούς. Εκτός από τη φροντίδα των γονέων και των παιδιών τους, τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά, πρέπει επίσης να φροντίζουν τον εαυτό τους ενώ επιδιώκουν τη σταδιοδρομία τους.
«Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει απαραίτητα να αποτελούν βάρος για τους νέους ή την κοινωνία», δήλωσε ο De Neve στο CNBC. «Για την ευημερία των ηλικιωμένων, πρέπει να σκεφτούμε πολύ δημιουργικά και πρακτικά τρόπους ενσωμάτωσής τους σε ουσιαστικούς, χρήσιμους τρόπους συνεισφοράς στην κοινωνία».
Ο De Neve πρότεινε ότι οι νεότερες γενιές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν λύσεις για το πώς να επανεντάξουν τους ηλικιωμένους στην κοινωνία, ώστε να παραμείνουν ενεργοί, υγιείς και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας.
Μια πρόταση είναι να παραμείνουν τα νηπιαγωγεία και τα γηροκομεία στο ίδιο κτίριο.
«Σκεφτείτε όλα τα οφέλη… Η διεύρυνση των οριζόντων για τα μικρά παιδιά και ταυτόχρονα, κάνοντας τους ηλικιωμένους να αισθάνονται χρήσιμοι καθώς βλέπουν τη ζωή να ανθίζει μέσα από τα μάτια ενός δίχρονου παιδιού», πρόσθεσε.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις