Ακρίβεια: Η πραγματικότητα αμφισβητεί τα κυβερνητικά μέτρα – Επιτάχυνε ξανά ο πληθωρισμός
Ο υπουργό ανάπτυξης δηλώνει πως τα μέτρα «σταδιακά αποδίδουν» αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε απόλυτο βαθμό στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιολάδου. Μεγάλη η αύξηση και στα φρούτα.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στη μάχη της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα εν μέρει τον διαψεύδει. Τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και ο πληθωρισμός συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «σκότωσαν» τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο να τρέχει με 3,2% έναντι 2,9% τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός τροφίμων κινούμενος στο 5,3% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε για ακόμα ένα μήνα το ελαιόλαδο (+67,2%) ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στα φρούτα (+12,7%).
Ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε νέα άνοδο στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Με βάση το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που ίσχυσαν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, έχει ενδιαφέρον η πορεία των τιμών σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων (17,5%), και στα ξενοδοχεία (14,6%). Στον τομέα των τροφίμων χαμηλότερες κατά 6,3% ήταν οι τιμές στα νωπά λαχανικά, 5,4% στα ψάρια και 2,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Ακόμη, σημειώθηκε αύξηση 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 12,4% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 8,6% στο πακέτο διακοπών.
Υπό αυτές τις συνθήκες προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές στο ράφι. Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες και στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το προσεχές μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε νέα άνοδο στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, κινούμενος σε αντίθετο κατεύθυνση με τον ελληνικό, ο οποίος παραμένει για 6ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», λέει ο Κ. Σκρέκας
«Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα. Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε το νοικοκυριό», ανέφερε (Παραπολιτικά 90,1) ο υπουργός Ανάπτυξης που είδε το πρώτο crash test για τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ να μην μπορούν να τιθασεύσουν αποτελεσματικά την ακρίβεια.
Ο υπουργός έδειξε ικανοποιήμενος που ο πληθωρισμός τροφίμων «από 8,2% που ήταν πριν από δύο μήνες, έχει φτάσει στο 5,3%» βγάζοντας το συμπέρασμα ότι «τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν». Όμως, δεν έδειξε καθόλου ικανοποιημένος για τη γενικά εικόνα υποστηρίζοντας πως «για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με ελέγχους και βεβαίως τα μέτρα» με σκοπό τον εξορθολογισμό της αγοράς.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τον μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά είδη λέγοντας πως «εφαρμόστηκε στην Ισπανία και αντί να δούμε τις τιμές να μειώνονται, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση ΦΠΑ».
Για την τιμή του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα» είπε πως «στόχος είναι το αρνί να είναι χαμηλότερα από 10€ το κιλό», ενώ σε ό,τι αφορά το «Καλάθι του νονού», σημείωσε πως «το αξιολογούμε», λέγοντας πως «συζητάμε με την αγορά» και πως «οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση».
Το κόστος για τα αμνοερίφια
Με την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και τις καταναλωτικές ανάγκες να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα τα πρώτα δείγματα για τις τιμές του εορταστικού τραπεζιού αρχίζουν να καταφθάνουν δειλά – δειλά.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε (Πρώτο Πρόγραμμα) για τις τιμές των κρεάτων εντοπίζοντας αρχικά «ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο». Φέτος, όπως είπε «επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση». Ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα γίνεται προγραμματισμός με μεγάλη χρονική απόσταση οπότε, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης».
Μπαίνοντας στο «ψητό» είπε πως «φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι» διατηρώντας μια μικρή επιφύλαξη καθώς κανείς «δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες».
Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και μιλώντας με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία «θεωρούμε ότι φέτος, παρότι είμαστε σε μια πληθωριστική πίεση διεθνή και μάλιστα υπερδιετή πλέον, θα έχουμε τιμές οι οποίες ήταν οι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρσι», είπε.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», ανέφερε για το κόστος στα αμνοερίφια, πως «υπάρχει ένα εύρος τιμών από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις