Καιρός: Με πολλή ζέστη και λίγες βροχές αναμένεται το επόμενο τρίμηνο
Οι πιθανότητες ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστοί από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70% λέει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Τη στιγμή που η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου συνεχίζουν να επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η θερμή εισβολή φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.
«Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες»
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι το επόμενο τρίμηνο τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η πολλή ζέστη αλλά και οι λιγοστές βροχές.
Αναφέροντας αρχικώς ότι οι εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων σχετικά με την εξέλιξη του καιρού το επόμενο τρίμηνο για τη χώρα μας είναι απογοητευτικές, ο κ. Τσατραφύλλιας προσθέτει:
«Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες (πρώτος χάρτης). Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε οτι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%».
«Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε φυσιολογικό»
Για το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης δηλώνει: «Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».
Την ίδια ώρα καθησυχάζει όσους πανικοβάλλονται συστήνοντας «να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κ.τ.λ. δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».
«Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι» προσθέτει ο κ. Μαρουσάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις