3+1 «αθώες» συνήθειες που προκαλούν πόνο στη μέση και την πλάτη
Για να μην επιβαρύνετε τη μέση και την πλάτη σας, αποφύγετε να κάνετε αυτά…
Οκτώ στους δέκα ανθρώπους βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην πλάτη και ειδικότερα στη μέση. Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και να μας κρατά πίσω από το να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, από απλές καθημερινές κινήσεις μέχρι πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως ένα αγαπημένο μας σπορ.
Ποια απλά πράγματα είναι ικανά να επιβαρύνουν αυτά τα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας;
#1 Σηκώνετε κάτι από το πάτωμα πολύ γρήγορα
Ακόμα κι αν είστε σε φόρμα, υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να σηκώσετε ακόμα και κάτι ελαφρύ από κάτω.
Αποφύγετε να σκύβετε και να σηκώνεστε απότομα. Θα πρέπει να κρατάτε τον κορμό σας ίσιο, να λυγίζετε τα γόνατά σας για να χαμηλώσετε το σώμα σας και ύστερα να ισιώνετε ξανά τα πόδια σας για να σηκωθείτε.
Προσέξτε επίσης να κρατάτε το όποιο αντικείμενο κοντά στο σώμα σας ενώ επανέρχεστε στην όρθια θέση.
#2 Κοιμάστε σε λάθος στάση
Οποιαδήποτε στάση ύπνου θέτει την σπονδυλική στήλη εκτός ευθείας γραμμής μπορεί να καταπονήσει τους μύες της πλάτης.
Αν και η ιδανική στάση εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου και το πώς νιώθει πιο άνετα, υπάρχουν ορισμένες που θεωρούνται πιο καλές από άλλες.
Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος στο πλάι ή ανάσκελα θεωρείται πιο ωφέλιμος από τον ύπνο μπρούμυτα.
Ωστόσο, αν ο ύπνος μπρούμυτα νιώθετε πως σας κάνει καλό, μην αλλάξετε τη στάση σας. Μπορείτε αντ’ αυτού να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων με το κατάλληλο στρώμα και μαξιλάρι. Εάν σας βολεύει λοιπόν να κοιμάστε μπρούμυτα, δοκιμάστε να έχετε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι για να αποφύγετε την άβολη κλίση του λαιμού σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας για να ανακουφίσετε ακόμα περισσότερο την σπονδυλική σας στήλη. Θυμηθείτε τέλος πως ένα σκληρό στρώμα θα μπορούσε να αποτρέψει προβλήματα ευθυγράμμισης.
Αν κοιμάστε στο πλάι, δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Επιλέξτε ένα με πάχος ανάλογο με την απόσταση μεταξύ του λαιμού και του ώμου σας για να διατηρήσετε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης.
Ο ύπνος ανάσκελα είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την πλάτη αφού το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα και η σπονδυλική στήλη λαμβάνει την ξεκούραση που έχει ανάγκη.
Αν νιώθετε πως υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης σας και της επιφάνειας του στρώματος, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι στην περιοχή ή κάτω από τα γόνατά σας για να υποστηρίξετε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης.
#3 Κάθεστε παρατεταμένα
Το να αλλάζετε τον τρόπο που κάθεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας. Ακόμα κι αν στέκεστε, πάλι είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά τη στάση σας.
Αυτό σημαίνει να αλλάζετε το πόδι πάνω στο οποίο κάθεστε σταυροπόδι ή ακόμα καλύτερα να πατούν και τα δύο στο έδαφος ή σε ένα βοηθητικό υποπόδιο.
Επιπλέον, αν κάνετε δουλειά γραφείου, φροντίστε να υποστηρίζετε τη μέση σας με ένα εργονομικό μαξιλάρι στο σημείο που καμπυλώνει έτσι ώστε να κάθεστε άνετα και σωστά όσο εργάζεστε και να κάνετε τακτικά διαλείμματα για λίγο περπάτημα ή απλά για να τεντωθείτε.
+1 Το παρακάνετε με το άγχος
Ο πόνος στο μεσαίο τμήμα της πλάτης ή πιο χαμηλά, στη μέση, μπορεί να είναι συνέπεια και του στρες.
Αν και δεν είναι δυνατό να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το διαχειρίζεστε καλύτερα, «θωρακίζοντας» την ψυχολογία αλλά και τη σωματική σας υγεία.
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να:
- Εκτονώνεστε πιο τακτικά στη γυμναστική.
- Περνάτε περισσότερο χρόνο στη φύση.
- Αποβάλλετε την ένταση απλά αναστενάζοντας.
- Δοκιμάσετε τον διαλογισμό για έστω ένα λεπτό κάθε μέρα.
Πηγή: Vita
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»