Έρευνα: Η διαβίωση των νηπίων κοντά σε χώρους πρασίνου συμβάλλει στη συναισθηματική τους ισορροπία
Τα παιδιά που ζουν σε «πράσινες» γειτονιές μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2 - 5 ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών, σύμφωνα με μελέτη.
Τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονται με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους
Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών.
Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους.
Η έρευνα
Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως διαπιστώσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών.
Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.
Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6 – 11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις