Ουκρανία: Τον Ιούνιο η ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία
Η Βάιολα Άμχερντ πρόεδρος της Ελβετίας επισήμανε ότι είχε ήδη ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι που της ζήτησε να διοργανώσει την διάσκεψη.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Η Ελβετία θα διοργανώσει διάσκεψη για τη λεγόμενη ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα στην περιοχή Μπούργκενστοκ τον Ιούνιο του 2024, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Βιόλα Άμχερντ.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να διεξαχθεί η διάσκεψη. Θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2024 στην περιοχή Μπούργκενστοκ στο καντόνι Νιντβάλντεν. Οι προσκλήσεις με τις ακριβείς ημερομηνίες θα αποσταλούν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η ίδια.
Η πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι για την διάσκεψη για την ειρήνη. Υποστήριξε ότι στόχος της διάσκεψης είναι «να βρεθούν τρόποι για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Η ειρηνευτική σύνοδος που δεν θα προσκληθεί η Ρωσία
Η Ελβετία σκοπεύει να εμπλέξει «όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες» από διάφορες περιοχές του κόσμου που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν το όραμά τους για το πώς θα πρέπει να διεξαχθεί η διαδικασία διευθέτησης. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχει επιτυχία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις», τόνισε.
Η Βιόλα Άμχερντ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 15 Ιανουαρίου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από την Ελβετία να οργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελβετία Σεργκέι Γκαρμόνιν δήλωσε στην εφημερίδα Sonntags Zeitung ότι στην παρούσα μορφή της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθυμία να επιβληθεί μια «ειρηνευτική φόρμουλα, η οποία είναι μια σειρά από τελεσίγραφα προς τη Ρωσία». Εξήγησε επίσης ότι χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, μια «ειρηνευτική σύνοδος κορυφής θα σήμαινε απλώς έναν ακόμη γύρο άκαρπων διαβουλεύσεων».Ένα από τα παράδοξα αυτής της συνόδου, είναι πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν δέχθηκε να είναι παρόντες εκπρόσωποι της Ρωσίας. Πιθανώς να θέλει να συγκεντρώσει βοήθεια για τη χώρα του μέσα από αυτές τις συνομιλίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις