Νίκος Καρβέλας: «Δεν έχω καθόλου λεφτά, ποτέ δεν είχα, κάποτε τραγουδούσα με 1 ευρώ μεροκάματο»
«Όποιος λέει ότι είναι αντισυστημικός είναι κουτός», υποστηρίζει ο γνωστός συνθέτης.
Προσκεκλημένος στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δεν γίνεται» βρέθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου, ο Νίκος Καρβέλας. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σχολίασε την κατάσταση στη χώρα, μίλησε για τη διαδρομή του αλλά και τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει.
Όταν έχασε τα χρήματα του για τους «Δαίμονες»
«Είχαμε κάνει τότε έκκληση στο Υπουργείο… Πολιτισμού και η απάντηση ήταν – όχι αρνητική – … δεν υπήρξε καν. Στην Αγγλία υπήρξαν μιούζικαλ που έκαναν τη χώρα διάσημη σε όλο τον κόσμο μέσα από τα συγκεκριμένα έργα. Στην Ελλάδα αποφάσισαν οι κύριοι του Υπουργείου ότι ο άνθρωπος που έχει γράψει τους «Δαίμονες» είναι αναξιόλογος», θυμάται ο Νίκος Καρβέλας.
«Τότε βάλαμε με την Αννούλα όλα μας τα λεφτά για να την ανεβάσουμε. Χάσαμε όλα τα λεφτά μας και έφυγα για την Αγγλία. Μου την είχε «σπάσει» τρομερά αυτή η χώρα. Το μόνο που αποκόμισα τότε ήταν ότι η Εκκλησία θέλησε να με αφορίσει ως σατανιστή», συμπληρώνει ο συνθέτης.
«Η κριτική τότε για τους «Δαίμονες» ήταν: η μουσική του Νίκου Καρβέλα είναι ένα μπάχαλο και μόνο τσιφτετέλια δεν έχει. Δεν παριστάνω τον σπουδαίο αλλά ήταν μία πολύ σοβαρή υπόθεση μουσικά οι «Δαίμονες». Την αντιλήφθηκαν όλοι οι άνθρωποι που είχαν έρθει από το εξωτερικό, ο πρωταγωνιστής του Phantom of the Opera, ο οποίος γονάτισε κυριολεκτικά μπροστά μου. Ο διευθυντής της όπερας του Μόντε Κάρλο με ρώτησε: μπορώ να σε αγγίξω;», περιγράφει στη συνέχεια ο Νίκος Καρβέλας.
Όποιος λέει ότι είναι αντισυστημικός είναι κουτός
Και οι αντισυστημικοί ζουν εντός του συστήματος. Ένας αντισυστημικός ζει εκτός πόλης, στα βουνά. Άρα κι εγώ συστημικός είμαι. Γι’ αυτό κι εγώ προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι αντισυστημικός με πράγματα που μου βγαίνουν αυθόρμητα.
2-3 φορές δούλεψα στη ζωή μου… έκανα τον «τραγουδιστή». Να διαγραφεί αυτό από τα πρακτικά, παρακαλώ. Έπαιρνα πολλά λεφτά θυμάμαι και αισθανόμουν τρομερά άσχημα. Πολλές φορές αισθανόμουν απαίσια που νέα παιδιά ερχόντουσαν και άφηναν τόσα λεφτά και στο τέλος εγώ έπαιρνα ένα μάτσο χρήματα», παραδέχεται ο Νίκος Καρβέλας για τις «χρυσές εποχές» της δισκογραφίας.
Για τα Τέμπη
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον πόνο αυτών των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, όπως μπόρεσε να το κάνει αυτός ο υπουργός ο Σπυρίδων-Άδωνις… γνωστός. Ρώτησα: έχει πεθάνει κανένα παιδί του; Τότε δεν μπορεί να μιλάει άρα λέει ψέματα και υποκρίνεται. Το να υποκρίνεσαι με την οδύνη του ανθρώπου και να φαίνεσαι τόσο πρόστυχα ψεύτης και υποκριτικής θα έπρεπε να πατάσσεται πάρα πολύ άσχημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καρβέλας.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν και να υποφέρουν πάρα πολύ», τόνισε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης για το έγκλημα στα Τέμπη.
«Αν έπρεπε να αποφανθώ ποιος πρέπει να πληρώσει, το λέει το Σύνταγμα: ο αρχηγός του Κράτους, ο υπεύθυνος για τους υπουργούς είναι ο πρωθυπουργός και ο αμέσως επόμενος (υπεύθυνος) είναι ο υπουργός Μεταφορών. Υπέγραψε τη σύμβαση 717 και δεν προειδοποίησαν τους πολίτες να μην μπαίνουν στα τρένα, γιατί είναι επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα», υπογραμμίζει ο Νίκος Καρβέλας.
Το βιβλίο του «Νοοσοφία»
«Παραπάνω από 13 χρόνια γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο. Την πρώτη φορά που το διάβασα αισθάνθηκα λίγο άσχημα και το ξανά έγραψα. Το έδωσα στον αδερφό μου να το διαβάσει και δεν καταλάβαινε τι έλεγε το βιβλίο. Και το ξαναέγραψα μέχρι που είπα πως δεν πάει άλλο γιατί αυτό με κούραζε. Το έγραφα για να προσφέρω στους ανθρώπους όλων των κοινωνιών».