Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για άτομα κάτω των 30 ετών
Οι Gen Zers και οι millennials ανθίζουν εκεί. Να γιατί.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας δημοσιεύει μια ετήσια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο. Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη.
Όμως, για τα άτομα κάτω των 30 ετών, την πρώτη θέση κατέλαβε η Λιθουανία.
«Πιστεύω ότι μπορεί να προκαλέσει έκπληξη», δήλωσε η Junona Almonaitienė, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχικής Υγείας στο Λιθουανικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας. «Όταν κοιτάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, … είναι κάπου κοντά στη Ρωσία», μια περιοχή που συχνά συνδέεται με τον κίνδυνο, είπε.
Η σύγκριση θεωρείται ο κλέφτης της χαράς. Σκεφτείτε το: Όταν ξεφυλλίζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπετε μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια σε ένα γιγαντιαίο σπίτι, πιθανότατα ρίχνετε μια κλεφτή ματιά στο μικρότερο, πιο ακατάστατο σπίτι σας
«Η Λιθουανία επανέκτησε την ανεξαρτησία της πριν από λίγο καιρό – το 1990», δήλωσε ο Antanas Kairys, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γενικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Βίλνιους. «Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών έχουν περάσει τη ζωή τους εξ ολοκλήρου στην ανεξάρτητη Λιθουανία, ενώ άλλες ηλικιακές ομάδες … βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα της [Σοβιετικής] Ένωσης».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έκτοτε, η οικονομία της Λιθουανίας έχει βελτιωθεί μαζί με τις εθνικές της σχέσεις – η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. «Η Λιθουανία είχε έναν πραγματικά ισχυρό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της και νομίζω ότι ο κύριος παράγοντας αυτής της ευτυχίας είναι ότι η Λιθουανία είναι … ισχυρή, ασφαλής και έχει μια σύγχρονη δημοκρατία», δήλωσε ο Kairys.
Αλλά και άλλες πτυχές της κουλτούρας και των κανόνων της χώρας συμβάλλουν στην ευτυχία των νέων. Παρακάτω, οι ειδικοί περιγράφουν μερικές από αυτές:
Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν ευκαιρίες
Σύμφωνα με τον Kairys, η οικονομική ανάπτυξη της Λιθουανίας δεν σημαίνει μόνο ότι οι νέοι έχουν συνολικά περισσότερα χρήματα, αλλά τους δημιουργεί και μελλοντικές ευκαιρίες.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουν έχουν την ευκαιρία της εκπαίδευσης, των ταξιδιών, της επιλογής δραστηριοτήτων αναψυχής και, στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε την πρωτεύουσα της Λιθουανίας – το Βίλνιους – βλέπετε παντού νέους ανθρώπους και κάνουν αυτό που τους αρέσει να κάνουν», δήλωσε ο Kairys.
Δίνουν προτεραιότητα στο χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα
«Οι οικογενειακοί δεσμοί εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυροί στη χώρα μας», δήλωσε η Almonaitienė. Στην πραγματικότητα, πολλοί νέοι ζουν με τους γονείς τους. Αν εργάζονται ή πηγαίνουν σχολείο σε διαφορετικό μέρος της χώρας, η Λιθουανία είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορούν ακόμα εύκολα να επισκέπτονται τη γενέτειρα τους.
Με γειτονικές χώρες που συχνά αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και αναταραχές, είναι φυσικό να νιώθουν ευγνωμοσύνη για την ανοδική πορεία της χώρας
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι Λιθουανοί είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα παιδιά τους, δήλωσε ο Almonaitienė. «Είναι ένα είδος ασφάλισης – οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν πάντα ότι οικονομικά, μπορούν επίσης να βασίζονται στους γονείς τους», είπε.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι το κλειδί για την ευημερία, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οικογενειακές σχέσεις βοηθούν στην ευτυχία των νέων.
Έχουν ευγνωμοσύνη για τις παρούσες συνθήκες
Η σύγκριση θεωρείται ο κλέφτης της χαράς. Σκεφτείτε το: Όταν ξεφυλλίζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπετε μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια σε ένα γιγαντιαίο σπίτι, πιθανότατα ρίχνετε μια κλεφτή ματιά στο μικρότερο, πιο ακατάστατο σπίτι σας. Αλλά στην περίπτωση των νέων στη Λιθουανία, ο Kairys είπε ότι η σύγκριση μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύει τη χαρά τους.
«Νομίζω ότι πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε κάτι για να συγκρίνουμε … ιστορικά … οι νέοι μπορούν να συγκρίνουν τη δική τους εμπειρία με τις εμπειρίες των γονέων ή των παππούδων τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι γονείς και οι παππούδες των νέων έπρεπε να υπομείνουν μια δύσκολη εποχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Και επίσης, έχουμε κάποιες γειτονικές χώρες στις οποίες υπάρχει πολύ λιγότερη ελευθερία και ευκαιρίες, και αυτό δημιουργεί επίσης μια δυνατότητα σύγκρισης και να αισθανόμαστε ότι ζούμε αρκετά καλά», δήλωσε ο Kairys.
Ζούνε τη στιγμή
Με γειτονικές χώρες που συχνά αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και αναταραχές, είναι φυσικό να νιώθουν ευγνωμοσύνη για την ανοδική πορεία της χώρας. Αλλά βοηθά επίσης τους ανθρώπους να εκτιμήσουν αυτό που έχουν και τους παροτρύνει να κάνουν το καλύτερο δυνατό με αυτό όσο μπορούν.
«Υπάρχουν επίσης κοινωνιολογικές έρευνες που δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι εδώ στη Λιθουανία αισθάνονται αγχωμένοι λόγω του πολέμου, επειδή φοβούνται πιθανή εισβολή», δήλωσε η Almonaitienė. «Αλλά αυτό που κάνουν συνήθως, είναι να προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους ακριβώς τώρα … να μην καθυστερούν τα καλά πράγματα για το μέλλον».
*Πηγή: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Η Reese Witherspoon ως Elle Woods στο ‘Legally Blonde’ | Metro-Goldwyn-Mayer
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις