Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμάζονται κι άλλες αποστολές όπλων στην Ουκρανία; Τι ζητά το Κίεβο

Ετοιμάζονται κι άλλες αποστολές όπλων στην Ουκρανία; Τι ζητά το Κίεβο

Η κυβέρνηση φέρεται να  βρίσκεται σε συζητήσεις για το τι όπλα θα στείλει στην Ουκρανία.

Ερωτήματα για το αν ετοιμάζεται η Αθήνα να στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, εγείρονται μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Περισσότερες λεπτομέρειες της συζήτησης δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, είχε προηγηθεί η έκκληση Ζελένσκι κατά την έναρξη του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει τη «βοήθεια των εταίρων μας» προσθέτοντας ότι η  Ουκρανία χρειάζεται «ενότητα και τον κατάλληλο οπλισμό»

«Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι τις προκλήσεις ενός απρόκλητου (από την πλευρά μας) πολέμου. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και είναι ακόμη πιο δύσκολο να επανακαταλάβουμε τις ήδη κατεχόμενες περιοχές, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ενότητα και τον κατάλληλο οπλισμό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τι ζητά η Ουκρανία

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, πριν από λίγες ημέρες ουκρανική αντιπροσωπεία επανήλθε καταθέτοντας κάποια νέα αιτήματα, με τα οποία ουσιαστικά ζητεί στήριξη σε θέματα που αφορούν την αεροπορική επάρκεια του Κιέβου, την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας αλλά και τις χερσαίες δυνάμεις.  Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να  βρίσκεται σε συζητήσεις και εξετάζει τι όπλα θα στείλει στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η ουκρανική πλευρά ζητεί:

• Πρώτον, υποστήριξη της προσπάθειας των Ουκρανών να αποκτήσουν F-16 την κατάλληλη στιγμή. Με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης ή πώλησης μαχητικών στο Κίεβο, η ουκρανική πλευρά ζητεί συνδρομή στην εκπαίδευση χειριστών F-16, ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη, πυραύλους τύπου AMRAAM και AGM-88 HARM και βόμβες τύπου GBU-39.

• Δεύτερον, αντιαεροπορικά συστήματα, ρωσικής και όχι μόνο κατασκευής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ζητεί την αποδέσμευση S-300, SA-8 OSA, CROTALE και HAWK, ακόμη κι αν αυτά έχουν βλάβες ή προβλήματα, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης τους, και, στην περίπτωση των συστημάτων ρωσικής κατασκευής, της ελλιπούς συντήρησης και υποστήριξής τους.

• Τρίτον, άρματα μάχης και πυρομαχικά γι’ αυτά, καθώς επίσης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ-113.

• Τέταρτον, περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα του Πυροβολικού. Συγκεκριμένα θέλει να ενημερωθεί αν υπάρχει περαιτέρω διαθεσιμότητα για πυροβόλα των 155 και 203 χιλιοστών και τα βλήματά τους, καθώς επίσης και αν στο ελληνικό απόθεμα υπάρχουν βλήματα των 73 χιλιοστών.

Συζητήσεις

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να φανεί ποιες παραχωρήσεις από όλες αυτές μπορεί να γίνουν από την Αθήνα. Ως προς το Πυροβολικό, η Ελλάδα ήδη έχει παραχωρήσει είτε απευθείας είτε μέσω πώλησης στην Τσεχία και πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 203 χιλιοστών και μεγάλο αριθμό βλημάτων.

Ως προς την εκπαίδευση χειριστών F-16 από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει επί της αρχής πριν από αρκετούς μήνες οι δύο πλευρές και ουσιαστικά οι Ουκρανοί πιέζουν για την υλοποίησή της.

Ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024