Επιστροφή στον τόπο του «εγκλήματος»
Ο κόουτς Μπαρτζώκας επιστρέφει ως αντίπαλος απέναντι στη μόνη ομάδα που δεν του έδωσε χρόνο
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Λένε πως η ζωή κύκλους κάνει και το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ, έγινε ένας από αυτούς. Την ώρα που ο κόουτς Μπαρτζώκας (ξανασήκωσε) τον Αϊζάια Κάνααν από τον πάγκο η ιστορία έπαιρνε το δρόμο της.
Ο Ολυμπιακός και ο κόουτς για μια ακόμα φορά δεν επέλεξαν αντίπαλο αλλά το να παίξουν για τη νίκη και ας τους έφερε αυτό στο πιο δύσκολο μονοπάτι καθώς για να ξαναβρεθούν εκεί που ήταν πέρυσι (τελικός Ευρωλίγκας) θα πρέπει να ανέβουν έναν αγωνιστικό γολγοθά απέναντι στη Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και αν πετύχουν το θαύμα πιθανότατα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του φάιναλ φορ.
Όλα αυτά είναι μακρινά φυσικά αλλά το δεδομένο (μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ) είναι ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας επιστρέφει στην αγαπημένη του Βαρκελώνη («Από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω ζήσει» έχει πει σε ανύποπτο χρόνο) ως αντίπαλος στη μοναδική ομάδα (Μπαρτσελόνα) της καριέρας του που έδρασε περισσότερο με…ελληνική νοοτροπία και δεν του έδωσε το χρόνο να δείξει το δείγμα της δουλειάς του.
«Είπα στους παίκτες μου πως θέλω να παίξουμε με τη Μπαρτσελόνα αλλά το έκανα γιατί ήθελα να νικήσουμε τη Φενέρ» είπε μετά το παιχνίδι αλλά κακά τα ψέματα θα έχει και ένα έξτρα κίνητρο απέναντι στη μοναδική ομάδα που δεν του έδωσε χρόνο να αναδείξει το έργο του.
Και ενώ ο ίδιος είχε πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν προκειμένου να αναλάβει τότε (2016-17) τους Καταλανούς.
«Ενώ είχα συμβόλαιο με την Λοκομοτίβ δέχθηκα πρόταση από την Μπαρτσελόνα. Η πρόταση μου έγινε αργά, όμως, δεν μπορούσα να την αρνηθώ, λόγω του brand name του συλλόγου. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι ήμουν στην Ρωσία χωρίς την οικογένειά μου, ενώ στην Βαρκελώνη θα ήμασταν όλοι μαζί. Η Μπαρτσελόνα εξελίχθηκε σε μεγάλο Βατερλό.
Δεν λειτούργησε τίποτα σωστά ή πιο σωστά, δεν λειτουργούσε πριν πάω. Με το που ανέλαβα, έχοντας πληρώσει και η Μπαρτσελόνα και εγώ από την τσέπη μου ένα τεράστιο buy out στην Λοκομοτίβ, χάσαμε τους πιο ταλαντούχους παίκτες που είχαμε, Σατοράνσκι και Αμπρίνες που έφυγαν για το ΝΒΑ.
Τι είχε δηλώσει για την Μπαρτσελόνα
Ταυτόχρονα ήταν μια ομάδα που είχε πάρα πολλούς βετεράνους. Είχε ‘χτιστεί’ για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με παίκτες που είχαν εμπειρία φάιναλ φορ, όμως, μετά την αλλαγή του format της Ευρωλίγκας τα παιχνίδια στην Regular Season ήταν πάρα πολλά, το ισπανικό πρωτάθλημα είναι φοβερά εξοντωτικό και ανταγωνιστικό, και η ομάδα δεν μπορούσε να αντέξει. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε και πάρα πολλούς τραυματισμούς. Όλη η χρονιά πήγε στράφι. Δυστυχώς, απέτυχε μια χρονιά που είχα πάει σε ένα ιδανικό μέρος, όσον αφορά στην πόλη και το brand name της ομάδας. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολα» είπε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Ολυμπιακού και συνέχισε:
«Είναι τεράστιο μέγεθος η Μπαρτσελόνα. Κοιτώντας πίσω, αν μου δινόταν η επιλογή να μην πάρω αυτή την απόφαση, θα έκανα πάλι το ίδιο… Δεν μετανιώνω που πήγα. Δεν κοιτάω πίσω και σιχτιρίζω την Μπαρτσελόνα. Έχω πραγματικά καλά αισθήματα γι’ όλους. Απλά ήταν μια χρονική συγκυρία που δεν βοήθησε εμένα, αλλά και την ομάδα. Παρότι εγώ έφυγα, η ομάδα άργησε και ακόμη δεν έχει φτάσει να είναι εκεί που πρέπει».
Το πόσο είχε αγαπήσει αυτή την πόλη φαίνεται και από το γεγονός ότι ‘όταν έκανε ένα διάλλειμα (μετά τη Χίμκι) επέστρεψε να ζήσει εκεί.
«Το διάστημα αυτό έμεινα στη Βαρκελώνη με την οικογένειά μου και έκανα όσα δεν μπορούσα να κάνω όσο ήμουν προπονητής. Έκανα τον μπαμπά. Έχω μια κόρη που τώρα είναι δέκα ετών. Πήγαινα, λοιπόν, την έπαιρνα από το σχολείο, έμπαινα σε λεωφορείο που είχα χρόνια να μπω, έκανα μια φυσιολογική ζωή μακριά από το μπάσκετ. Είναι δύσκολο να ισορροπήσεις την οικογένεια με τη δουλειά, δεν μπορείς, όμως, να το θέσεις ως παράγοντα, γιατί ισχύει για όλους τους προπονητές» είπε προσθέσει σε εκείνη τη συνέντευξη.
Αν εφέτος με τον Ολυμπιακό είχε ατυχίες, τότε είχε πάρει το…όσκαρ με 11 σοβαρούς τραυματισμούς παικτών
Η ολιγωρία της διοίκησης κλείνοντας και αργά τον κόουτς αλλά και τους παίκτες αποτέλεσε τροχοπέδη.
Παίκτες όπως ο Σίνγκλετον και ο Ράντολφ που ήταν ελεύθεροι, θα ακολουθούσαν τρέχοντας τον Μπαρτζώκα που τους έκανε μάγκες στην Κούμπαν. Όταν όμως έκλεισε ο Έλληνας προπονητής, οι παίκτες είχαν συμφωνήσει και δεν μπορούσαν να περιμένουν. Παράλληλα η Μπάρτσα έχοντας πληρώσει ένα σκασμό λεφτά με τον Πασκουάλ και με τις αποζημιώσεις (πρώτη και καλύτερη τη δική του !) επί εποχής Μπαρτζώκα έριξε το μπάτζετ, δεν ήθελε να σπάσει άλλα συμβόλαια και να πληρώνει αποζημιώσεις βαριές όπως έκανε με τον Πασκουάλ και έτσι ο Έλληνας τεχνικός βρέθηκε φορτωμένος με παίκτες που δεν ήθελε και έπαιζαν πιο αργό μπάσκετ και από βετεράνους…
Ενας εκ των οποίων, ο Ναβάρο, του έκανε…αντιπολίτευση μέσα στην ομάδα από νωρίς.
«Επειδή είμαι συναισθηματικός τύπος, με επηρέασε όταν έφυγα ότι δεν είχα την ευκαιρία να δουλέψω όπως ήθελα αλλά όλα αυτά κράτησαν για λίγο μέχρι που με τη Χίμκι φτάσαμε στα πλέι οφ της επόμενης Ευρωλίγκας ενώ η Μπαρτσελόνα όχι» απάντησε στην ερώτηση του In gr για το πως νιώθει που επιστρέφει εκεί όπου δεν είχε το χρόνο να δουλέψει όπως θα έπρεπε, αλλά πρόσθεσε: «Έζησα τουλάχιστον 4 χρόνια εκεί και έκανα πολλούς και καλούς φίλους».
Πλέον ο κόουτς Μπαρτζώκας καλείται να…ντυθεί Γιάννης Σφαιρόπουλος και να επαναλάβει τον άθλο του 2015 όταν ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας τη Μπαρτσελόνα με 3-1 νίκες και με το νικητήριο τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή του 4ου αγώνα στο ΣΕΦ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις