Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ορόσημα της χώρας, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, η οροφή του καθεδρικού ναού τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύντομα, είχε καταπιεί το καμπαναριό και σχεδόν γκρέμισε τα κύρια καμπαναριά. Σε όλο τον κόσμο, οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν με τρόμο το μεσαιωνικό κτίριο να καίγεται. Παραμένει ασαφές τι ακριβώς προκάλεσε την πυρκαγιά. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι μπορεί να ευθύνεται μια ηλεκτρική βλάβη ή ένα αναμμένο τσιγάρο.

«Κύριε, κοιτάξτε καλά την πρόσοψη γιατί αν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά, όλα θα καταστραφούν»

Ο Μακρόν, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία λήγει το 2027, θέλει η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού να ανεβάσει τη διάθεση του έθνους – και τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησής του. «Μόνο μία φορά σε έναν αιώνα φιλοξενεί κανείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μόνο μία φορά σε μία χιλιετία ανακατασκευάζει έναν καθεδρικό ναό», δήλωσε ο Μακρόν στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για το 2024.

Πλέον η Παναγία των Παρισίων άριχσε να θυμίζει το εμβληματικό αρχιτεκτονικό μνημείο, καθώς τοποθετήθηκε η νέα κορυφή.

«Το κατασκευαστικό έργο μιας ζωής»

«Ένας πυροσβέστης μου είπε: Κύριε, κοιτάξτε καλά την πρόσοψη γιατί αν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά, όλα θα καταστραφούν», θυμήθηκε ο Πατρίκ Σωβέ, ο πρώην αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων μιλώντας στο Reuters.

Η πρόσοψη άντεξε, αλλά οι ζημιές χρειάστηκαν πέντε χρόνια εντατικών εργασιών σταθεροποίησης και αποκατάστασης. «Πρόκειται για το κατασκευαστικό έργο μιας ζωής, διότι η αποκατάσταση ενός ολόκληρου μνημείου σε όλη του την τρισδιάστατη μορφή είναι κάτι το εξαιρετικό» δήλωσε η Έμμα Ρου, τεχνίτρια εξειδικευμένη στα εμβληματικά βιτρό παράθυρα.

Η επαναλειτουργία έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και προς το παρόν βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο παράδοσης του έργου και αρχιτέκτονα. «Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Φιλίπ Ζοστ σε ακρόαση στη Γερουσία.

Ο Ζοστ είπε ότι το έργο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 550 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο εν μέρει από μαζικές δωρεές, μεταξύ άλλων από τους δισεκατομμυριούχους του τομέα της πολυτέλειας Φρανσουά Ανρί Πινό και την οικογένεια Αρνό. «Θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς, τα οποία αφορούν κυρίως την εξωτερική λιθοδομή», πρόσθεσε ο Ζοστ.