Ρωσική ανάκαμψη μέσω LNG
Το ρωσικό φυσικό αέριο επιστρέφει στην Ευρώπη: Οι πωλήσεις LNG στην ΕΕ αντιστάθμισαν την πτώση στην Ασία.
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ευρώπη – Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
Η Ευρώπη έχει γίνει «ανεξάρτητη» από το ρωσικό φυσικό αέριο με γρήγορους ρυθμούς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αντικαταστήσει τις πλούσιες δυτικές αγορές με αποστολές στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία.
Με σκαμπανεβάσματα, αυτή η τάση είναι αυτή που έχει εδραιωθεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ευρώπη, ωστόσο, τώρα οι αναλυτές βρήκαν μια εντελώς αντίθετη κατάσταση για το LNG (Υγροποιημένο φυσικό αέριο). Ενώ οι αποστολές αυτού του υγροποιημένου φυσικού αερίου πέφτουν στους ανατολικούς πελάτες των Ρώσων, οι χώρες της γηραιάς ηπείρου αυξάνουν τις αγορές τους.
Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Kpler, τα οποία εξηγούν ότι η Ρωσία αύξησε τις πωλήσεις του LNG στο εξωτερικό κατά 4,3%. Αυτό το στατιστικό σημειώθηκε με τις πωλήσεις στην Ασία να μειώνονται κατά 7% , ενώ οι εξαγωγές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 4%. Με αυτόν τον τρόπο, οι αποστολές ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ισπανίας, της Γαλλίας ή του Βελγίου ξεπέρασαν τους 5 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συνοπτικά, το ένα δέκατο του ρωσικού φυσικού αερίου που προηγουμένως πήγαινε στην ΕΕ μέσω αγωγών φυσικού αερίου τώρα φτάνει μέσω δεξαμενόπλοιων.
Στο τέλος του 2023, οι αφίξεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν ήδη μειωθεί κατά 84% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021. Μόνο το 8% αυτού του πόρου φθάνει μέσω αγωγών φυσικού αερίου, σε σύγκριση με περισσότερο από 40% στην «προπολεμική εποχή». Αυτή η αλλαγή ήρθε χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ να στέλνουν συστηματικά τα πλοία τους πέρα από τον Ατλαντικό για να προμηθεύουν την ήπειρο.
Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 48% της παγκόσμιας προμήθειας LNG το 2023. Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει στην αξιοσημείωτη τρίτη θέση με 13%. Τουλάχιστον έτσι ήταν στην πλήρη εικόνα για το 2023, αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά τους επόμενους μήνες παρά τις κυρώσεις.
Η Ευρώπη και το ρωσικό αέριο
Από την S&P Global δημοσίευσαν μια πρόσφατη έκθεση στην οποία κατέστησαν σαφές ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτού του οργανισμού, η εξάρτηση από το ρωσικό LNG έχει ήδη αυξηθεί από 13% σε 16% το πρώτο τρίμηνο του 2024 με 4,89 εκατομμύρια τόνους έναντι των συνολικών 33,65 εκατομμυρίων που κατανάλωσε η ήπειρος.
Η εταιρεία επισημαίνει τρεις χώρες: τη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, αν και η πιο αξιοσημείωτη είναι η ιβηρική χώρα, η οποία πήρε το 32% όλων των αποστολών από τη Ρωσία. Δηλαδή, η Ισπανία αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές της επειδή, δεδομένης της ισχύος της για επαναεριοποίηση, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεόνασμα για να το επανεξάγει σε άλλες χώρες.
Η Ισπανία έχει επτά μεγάλες μονάδες επαναεριοποίησης που χρησιμοποιούνται ελάχιστα αναφέρουν οι ειδικοί. Η ιβηρική χώρα έχει ικανότητα επαναεριοποίησης 61,9 BCM (κυβικά χιλιόμετρα) ετησίως. Συγκεκριμένα, η Ισπανία έχει το 27% της συνολικής ικανότητας επαναεριοποίησης στην ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι επίσης η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα (22%), η Γαλλία έχει 17%, το Βέλγιο 8% και η Ιταλία 7%.
Ενώ οι συνολικές εισαγωγές LNG του Βελγίου τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόλις κατά 4%, οι εισαγωγές του από τη Ρωσία σημείωσαν πολύ πιο σημαντική αύξηση κατά 44%. Την ίδια στιγμή, οι επανεξαγωγές LNG του Βελγίου αυξήθηκαν κατά ένα επιβλητικό 81%, γεγονός που υποδηλώνει τον ρόλο της χώρας στη μεταφόρτωση ρωσικού φυσικού αερίου παγκοσμίως», ανέφερε η CREA.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Ρωσίας έχουν δύο όψεις. Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερα για να επωφεληθεί από τις «εκπτώσεις», αλλά η Ασία αγοράζει λιγότερα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη χαμηλότερη ασιατική ζήτηση, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει κυρίως η χαμηλότερη ζήτηση που προέρχεται από έναν ηπιότερο από τον αναμενόμενο χειμώνα. Αυτό προκάλεσε πτώση των τιμών του LNG κάτω από τα 10 δολάρια τον Ιανουάριο. Πολύ μακριά από τα σχεδόν 20 στα οποία ανέφεραν το περσινό καλοκαίρι.
Επιπλέον, χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι 24% και 27% πάνω από τον στόχο αποθέματος. Αυτό έχει συνδυαστεί με υψηλότερες αποστολές από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την Αυστραλία. Η τελευταία διαθέτει μεγάλη υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης με την οποία είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ έχουν αντίκτυπο στις ρωσικές εξαγωγές. Στην πραγματικότητα, η ιδέα της Ρωσίας είναι οι εξαγωγές της να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι περιορισμοί περιορίζουν τη δυνατότητα εύρεσης νέων πελατών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να τριπλασιάσει τις εξαγωγές μέχρι το 2030. Η ευρασιατική χώρα έχασε τον θρόνο της ως ο μέγιστος κυρίαρχος αυτής της αγοράς με τον πόλεμο και τώρα εξήγαγε μόνο περίπου 32 εκατομμύρια τόνους το 2024. Η ιδέα της Δύσης είναι να καταρρίψει αυτούς τους στόχους, αλλά διαπιστώνει ότι οι αγορές επιταχύνονται στη δική τους επικράτεια, υποστηρίζοντας τα σχέδια του Κρεμλίνου. Μένει να δούμε αν ένας νέος γύρος κυρώσεων μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα στο μέλλον ή ακόμα και αν η ΕΕ καταλήξει να απαγορεύσει τις αγορές ρωσικού LNG από τις εταιρείες της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις