Με το βλέμμα στο πετρέλαιο οι αγορές – Έντονη ανησυχία μετά την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή
Τι φοβούνται οι αναλυτές και γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι οι παγκόσμιες αγορές. Ο κόσμος αναμένει με κομμένη την ανάσα για το ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μέσα στο κλίμα αυτό η αγορά του Τελ Αβίβ άνοιξε σήμερα το πρωί σε θετικό έδαφος, ωστόσο γρήγορα οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις οδηγώντας τον γενικό δείκτη χαμηλότερα. Η συνεδρίαση εξελίσσεται με συνεχείς εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου. Αντιθέτως τα χρηματιστήρια του αραβικού κόσμου καταγράφουν απώλειες από την έναρξη της συνεδρίασης.
Σε ιστορικό χαμηλό το ριάλ
Το νόμισμα του Ιράν υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Κυριακή. Το ριάλ υποχώρησε στα 705.000/USD, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας παρακολούθησης συναλλάγματος Bonbast.com, καταγράφοντας απώλειες περίπου 4% από την προηγούμενη ημέρα.
Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης των αγορών αναμένεται να διαφανεί τη Δευτέρα, με τις επόμενες ώρες να θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες και καθοριστικές για τη διαμόρφωση του κλίματος.
Η άμεση αντίδραση των μετοχών σε τέτοια γεγονότα είναι συνήθως «πουλήστε αμέσως», σχολίασε στο Bloomberg, ο Mark Taylor, διευθυντής της βρετανικής χρηματιστηριακής εταιρείας Panmure Gordon.
Το βλέμμα στο πετρέλαιο
Το ενδιαφέρον της αγοράς αναμένεται να στραφεί κυρίως στην αγορά του πετρελαίου. Αν και μπορεί να πει κανείς ότι ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη προεξοφληθεί τουλάχιστον εν μέρει, με το αργό Brent να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Η αντίδραση του πετρελαίου σε προηγούμενες επιθέσεις στη ναυτιλία γύρω από τις ακτές της Υεμένης ήταν περιορισμένη, καθώς αυτές οι επιθέσεις δεν στόχευαν άμεσα τις αποστολές ενέργειας.
Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι έμποροι θα αυξήσουν την εστίασή τους στις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό πέρασμα για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Η ένταση για πιθανές διακοπές εκεί θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου με πιθανές αιχμές σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης σε δεξαμενόπλοια.
Αναλυτές δεν αποκλείουν ένα ακόμα άλμα στο πετρέλαιο στο άνοιγμα της Δευτέρας, με κάποιους να εκφράζουν ανησυχία ότι αν αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση» σχολιάζει από την πλευρά του ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για το Bloomberg Economics.
Αεροπορικές εταιρείες
Εντονη ανησυχία επικρατεί και στις αεροπορικές εταιρείες μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, καθώς σταθμίζουν πλέον τις ολοένα και λιγότερες επιλογές για να πετάξουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λίβανου ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους καθώς το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους. Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν επέβαλαν επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο τους.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν δρομολόγιο ή αποφεύγουν προβληματικά σημεία σε μια σειρά αποφάσεων που θα παρατείνουν τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσουν το κόστος των καυσίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Qantas Airways Ltd., Singapore Airlines Ltd και Deutsche Lufthansa AG, ενώ η Kuwait Airways είπε ότι εκτρέπει τις πτήσεις μακριά από «περιοχές έντασης».
Η Swiss International Air Lines ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας και όλα τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ιράκ και του Ισραήλ. Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του τόσο για εσωτερικά όσο και για διεθνή δρομολόγια το Σάββατο, πριν τα ανοίξει ξανά το πρωί της Κυριακής.
Πηγή: ot.gr
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις