Πόλεμος στη Γάζα: Πρόταση κατάπαυσης του πυρός παρουσιάζει η Χαμάς – Τι προβλέπει για ομήρους και κρατούμενους
Η πρόταση φέρεται να υποβλήθηκε μετά την απόρριψη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αργά χθες το βράδυ.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Η Χαμάς παρουσίασε σήμερα (14/4) μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στους μεσολαβητές, στην οποία ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων προτού δεχθεί οποιονδήποτε από τους 129 ομήρους που κρατούσε από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz.
Η πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης φέρεται να υποβλήθηκε μετά την απόρριψη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αργά χθες (13/4) το βράδυ.
Στην πρόταση, η Χαμάς προτείνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και να υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν βόρεια.
Η πρόταση για τους ομήρους
Μόνο μετά το τέλος των έξι εβδομάδων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, λέει η Χαμάς, ισχυριζόμενη ότι θα χρησιμοποιούσε τις εβδομάδες που είχαν διακοπεί οι εχθροπραξίες για να εντοπίσει τους ομήρους και να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά»
Το προσχέδιο ορίζει επίσης ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό άμαχο. Πρόκειται για μια απότομη αύξηση από την αναλογία 3:1 της εβδομαδιαίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου.
Η Χαμάς απαιτεί επίσης να απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -οι 30 εκ των οποίων εκτίουν ισόβια κάθειρξη- για κάθε αιχμάλωτο στρατιώτη.
Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά», καθώς τόσο ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που ζήτησε η οργάνωση, όσο και η σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, ήταν ένα σημείο κόλλησης σε αρκετούς προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις