Ο Μητσοτάκης σήκωσε (προεκλογική) αυλαία κοιτάζοντας… δεξιότερα – Ο συμβολισμός Μπελέρη, η έμφαση στον Βορρά
Οι αποφάσεις και οι επαφές του Σαββατοκύριακου για την υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας – Αναχώματα στις διαρροές δεξιών μέσα από πρόσωπα και «πατριωτική» ατζέντα
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στο παρά πέντε των επίσημων ανακοινώσεων, «κλείδωσε» η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ του φυλακισμένου στις αλβανικές φυλακές, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την τελική απόφασή του το βράδυ της Κυριακής (και μόνο ένας πολύ στενός κύκλος συνεργατών του το γνώριζε μέχρι το πρωί της Δευτέρας), ποντάροντας προφανώς σε έναν «βαρύ συμβολισμό».
Ένα 24ωρο πριν, το Σάββατο, ο υιός Μπελέρη, Πέτρος, περνούσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Όχι για ραντεβού με τον Μητσοτάκη, αφού ο πρωθυπουργός δεν ήταν καν στην Αθήνα, αλλά για συζήτηση με τρία άλλα στελέχη. Συγκεκριμένα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον σύμβουλο του Μητσοτάκη Θάναση Νέζη – τρία πρόσωπα που βρίσκονταν στο κλαμπ των υποστηρικτών της συμπερίληψης Μπελέρη στην ευρωλίστα.
Εδώ και εβδομάδες ήταν γνωστό ότι ο Μητσοτάκης είναι αποδέκτης ισχυρών εισηγήσεων αλλά και προβληματισμών έως ενστάσεων (από στελέχη εντός και εκτός Μαξίμου) για την προοπτική υποψηφιότητας του Μπελέρη.
Η υπόθεσή του άλλωστε έχει οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την Αθήνα να έχει σηκώσει ψηλά το θέμα του δήμου Χειμάρρας, ως ευρωπαϊκό και όχι διμερές, μιλώντας για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου. Εξ ου και εκτός από τους ένθερμους υποστηρικτές ακούγονταν επιφυλακτικές «φωνές» μεταξύ άλλων εκείνες παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών. Εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μπελέρη αναμένονται πλέον στην εκδίκαση της έφεσης που αναμένεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.
Το δεξιόστροφο κοινό
Η επιλογή Μπελέρη ως υποψηφίου ευρωβουλευτή πιστοποιεί την ανάγκη της ΝΔ να αφυπνίσει το πιο «δεξιόστροφο» κοινό. Είναι σαφής η προσπάθεια της παράταξης να στήσει αποτελεσματικά αναχώματα στις διαρροές που καταγράφει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των ημερών, είτε στα δεξιά και πρωτίστως στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.
Ο Μητσοτάκης σήκωσε την προεκλογική αυλαία με το βλέμμα του σε αυτές τις εκροές. Οι δυσκολίες της κυβερνώσας παράταξης είναι δημοσίως… ανομολόγητες, όσο κι αν ο Μητσοτάκης ευθέως απευθύνεται στους δυσαρεστημένους της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ και τους ζητάει να δουν τη «μεγάλη εικόνα», αφήνοντας στην άκρη παράπονα και στενοχώριες.
Τα πρόσωπα
Από τη μία είναι τα πρόσωπα, από την άλλη η ατζέντα. Με αυτά επιχειρεί η ΝΔ να αναχαιτίσει τις απώλειές της προς τα δεξιά. Δεν είναι άλλωστε μόνο ο Μπελέρης, ο οποίος στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, έκανε λόγο, όχι για προσωπική μάχη αλλά για «μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία (…) για τις αξίες που πρεσβεύει η Δύση και η Ευρώπη (…) για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».
Στη λίστα των 42 υποψηφίων, που παρουσιάστηκαν χθες στο Ωδείο Αθηνών, υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση του… Βορρά και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης (Βούλα Πατουλίδου, Θανάσης Εξαδάχτυλος, Άντρη Παράσχου κ.ά), της Κοζάνης (Γιώργος Δακής), της Ροδόπης (Νουρτζάν Σούλογλου, Γιάννης Βερζυγιαννίδης) κ.λπ.
Η ατζέντα
Ταυτόχρονα η ΝΔ επενδύει σε θεματολογία, η οποία παραδοσιακά χτυπάει ευαίσθητες χορδές στο πιο συντηρητικό ακροατήριο, όπως είναι η προστασία των συνόρων και συνολικά το Μεταναστευτικό, η άμυνα και τα εξοπλιστικά, το δημογραφικό κ.ο.κ. Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε μία «μάχη» μεγάλης σημασίας, «στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας» και ειδικότερα στον Μάρτιο του 2020 «όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία απρόκλητη και οργανωμένη εισβολή» και «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας».
Αναφέρθηκε επίσης στην «κοινή μας άμυνα» και στη συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και στο δημογραφικό που «δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και έχει έρθει η ώρα για τα καλά το ζήτημα της πληθυσμιακής μείωσης της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί μέσα από πιο συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές».
Εκσυγχρονισμός – πατριωτισμός
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Μητσοτάκης «σήκωσε» και άλλα θέματα ως σημαντικές προκλήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο (όπως το αγροτικό) και πρόταξε το αφήγημα «του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού». Και ζήτησε από τη γαλάζια ομάδα να δώσει τη «μάχη» κατά της χαλαρής ψήφου – πόσω μάλλον μιας ψήφου διαμαρτυρίας.
Επέμεινε εξάλλου στο διακύβευμα της σταθερότητας και απευθύνθηκε στους δυσαρεστημένους από κυβερνητικούς χειρισμούς και επιλογές στη δεύτερη θητεία. «Πολλές φορές ακούω να λένε: «στείλτε μήνυμα». Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς» είπε.
«Λίφτινγκ» στην επιτροπή αγώνα
Η εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου ήταν ουσιαστικά το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της γαλάζιας προετοιμασίας για τη «μάχη» της 9ης Ιουνίου. Εκείνο που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ευρωκάλπη, με μπαράζ περιοδειών από τους υποψηφίους και με κινητικότητα υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια. Και προσωπικά του Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες από την Παρασκευή, αφότου επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη η άτυπη σύνοδος κορυφής.
Ήδη ενισχύθηκε και η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ. Ενάμιση μήνα μετά τη συγκρότησή της, ο Μητσοτάκης αποφάσισε μίνι λίφτινγκ, εν πολλοίς αναγκαστικό καθώς μετά την «έξοδο» από το Μαξίμου του Γιάννη Μπρατάκου (ενός σημαντικού κρίκου στην αλυσίδα συνεννόησης κυβέρνησης – ΝΔ) προέκυψε κενό στην κεφαλή της γαλάζιας επιτροπής.
Ο Παναγιωτόπουλος και οι άλλοι
Αυτή αποτελείται πλέον από 34 μέλη (τα 11 είναι βουλευτές) με επικεφαλής τον βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο πρώην υπουργός ορίστηκε στη θέση του Μπρατάκου, επιβεβαιώνοντας την έμφαση που δίνει η ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα και τα «ανοίγματα» που θέλει προς τα ακροατήρια με πατριωτικές ευαισθησίες. Δεν ήταν όμως η μοναδική προσθήκη. Δημιουργήθηκαν άλλες δύο θέσεις ειδικά για τον συντονισμό και την οργάνωση των γαλάζιων προεκλογικών κλιμακίων που θα «οργώσουν» τη χώρα.
Τα πόστα αυτά ανέλαβαν ο σύμβουλος του Μητσοτάκη Γιώργος Κατσαούνος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που έχουν εμπειρία στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το 2023 ο Κατσαούνος είχε αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία και ο Ιωαννίδης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Τα highlights της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (vid)
- Γουόκαπ για Φουρνιέ: «Ηταν υπέροχος, καταπληκτικός, έβαλε μεγάλα σουτ»
- Αμαλιάδα: «Εμείς είπαμε στην Ειρήνη να φύγει από εδώ…» λέει η μητέρα του μικρού Παναγιώτη
- Αταμάν: «Ο Ολυμπιακός άξιζε 100% τη νίκη»
- Μπαρτζώκας: «Κάναμε σπουδαία εμφάνιση – Χαίρομαι που έχω τον Φουρνιέ»
- Αμαλιάδα: Νέες αποκαλύψεις για τους θανάτους βρεφών