Εφορία: Ποιοι και πώς ξανακερδίζουν τις χαμένες ρυθμίσεις
Δεύτερη ευκαιρία επανένταξης δίνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή μέχρι την Παρασκευή
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για χιλιάδες φορολογουμένους που θέλουν να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθμίσεις των 72, 100 ή 120 δόσεων που έχασαν επειδή καθυστέρησαν, ακόμα και για λίγες ώρες, να τακτοποιήσουν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως ότι δεν πλήρωσαν στην ώρα τους κάποιον φόρο ή δεν υπέβαλαν μια δήλωση ΦΠΑ.
«Δεν είναι επανεκκίνηση ούτε νέο καθεστώς δόσεων αλλά τεχνική διευθέτηση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν» ξεκαθαρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης
Πάνω από 230.000 ρυθμίσεις στην Εφορία έχουν χαθεί με πολλούς φορολογουμένους μάλιστα να μη γνωρίζουν ότι έχουν τεθεί εκτός ρύθμισης και να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση από την Εφορία.
Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, δίνει δεύτερη ευκαιρία επανένταξης σε ρυθμίσεις που είχαν πρακτικά χαθεί επειδή οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη.
«Δεν είναι επανεκκίνηση, ούτε νέο καθεστώς δόσεων αλλά τεχνική διευθέτηση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες που νομίζουν ότι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους χωρίς αυτό να ισχύει. Σε αυτούς δίνουμε τη δυνατότητα να κλείσουν την εκκρεμότητα» ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ενώ αναφερόμενος στα αιτήματα για ρυθμίσεις υπογράμμισε ότι κανείς δεν θέλει να είναι αδιάφορος απέναντι σε κοινωνικά αιτήματα, αλλά«πρέπει πάντοτε να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στην κάλυψη ανθρώπων που έχουν υποχρεώσεις και στην ανάγκη να υπάρχει κουλτούρα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αυτών. Η υπερβολή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μπορεί να δημιουργήσει αδικία ή να στείλει το μήνυμα «μην πληρώνετε τους φόρους σας γιατί θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις»».
Οι προϋποθέσεις
Η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
n Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ) της κάθε ρύθμισης.
n Μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αναμένεται μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας), σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.
Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευνοϊκή διάταξη δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί με πράξη του προϊσταμένου ΔΟΥ.
Νέοι κανόνες
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση 7 στους 10 έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ και έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3,24 δισ. ευρώ ενώ με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ.
Με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.
Παράλληλα στήνεται ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μη χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν. Αν ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε προϊστάμενο ΔΟΥ όπως γίνεται σήμερα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις