ΔΝΤ: Στο 2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Θα παραμείνουν οι πιέσεις του πληθωρισμού
Τι προβλέπουν για την ελληνική οικονομία οι εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στο 2% τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στο 1,9% το 2025, σύμφωνα με τις εαρινές του προβλέψεις, χαμηλότερα από το 2,1% που προέβλεπε για φέτος μόλις τον Ιανουάριο.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι χαμηλότερη από αυτή που εκτιμά η Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,3% το 2024 και το 2025, ενώ ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα.
Σε αυτό το μήκος άλλωστε έχει κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει διατυπώσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024, στο 2,3%, την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5%, στόχος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το μέτωπο του πληθωρισμού
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ αναμένει ότι οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή θα επιμείνουν και φέτος, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 2,7%, ενώ από το 2025 θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο 2,1%, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία στο 9,4% φέτος και στο 8,7% την επόμενη χρονιά.
Πάντως, τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν κινητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συνολικά το οικονομικό επιτελείο. Για τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε άνοδος στο 3,2% από 2,9% και μάλιστα παρά τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση στο «καλάθι της νοικοκυράς».
Το ενδεχόμενο αν διατηρηθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις συνολικότερες επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα, να σημειωθεί νέα επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων είναι πιθανό. Κάτι που μπορεί να συμβεί αν οι τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων κινηθούν με μεγαλύτερη δυναμική το επόμενο διάστημα.
Τα όποια περιθώρια παρέμβασης της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Το πλέον σίγουρο είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα σκεφτεί διπλά και τριπλά την άρση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο της χορήγησης επιδομάτων προς ανακούφιση παρουσιάζεται από αδύνατο έως και ισχνό παρά μόνο αν κλιμακωθούν οι πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή, προκληθεί τεράστια αναστάτωση στις αγορές και η Ε.Ε. αποφασίσει χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων.
Για την παγκόσμια οικονομία
Στο 2,2% τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 και το 2025, καθώς θα λάβει μεγαλύτερη ώθηση από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μέση ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,3% φέτος και στο 1,4% το 2025.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,3% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μόλις στο 0,5% φέτος, αλλά θα επιταχυνθεί στο 1,2% του χρόνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις