Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συναισθήματα: Η επιστημονική μέθοδος για να απαλλαγείτε από τον θυμό

Συναισθήματα: Η επιστημονική μέθοδος για να απαλλαγείτε από τον θυμό

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια απλή, αλλά αποτελεσματική, στρατηγική για να μειώσετε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός.

Η κίνηση στον δρόμο, ο καταιγισμός των ειδοποιήσεων και των emails, τα έντονα φώτα, ο δυνατός θόρυβος… Όλοι έχουμε έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με κάτι που μας έχει προκαλέσει θυμό ή ακόμα και οργή. Κι ενώ οι στρατηγικές αντιμετώπισης του θυμού είναι πολλές, οι περισσότερες στερούνται εμπειρικής ερευνητικής υποστήριξης ή απλώς δεν μπορούμε να τις θυμηθούμε την στιγμή που είμαστε σε σύγχυση. Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που υπόσχεται ότι μπορεί να μας απαλλάξει γρήγορα από τέτοια αρνητικά συναισθήματα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση του θυμού είναι να καταγράψετε την αντίδρασή σας, στο αρνητικό συμβάν, σε ένα κομμάτι χαρτί και στην συνέχεια να το σκίσετε ή απλώς να το πετάξετε. «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε τον θυμό σε κάποιο βαθμό. Είδαμε όμως ότι ο θυμός εξαλείφθηκε εντελώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η διαχείριση του θυμού για θέματα που αφορούν τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή είναι κομβικής σημασίας για να διαμορφώνετε υγιείς σχέσεις και να απολαμβάνετε αυξημένη παραγωγικότητα, ευεξία και φυσικά, καλή ψυχική και σωματική υγεία.

Τι έδειξε το πείραμα

Στα πλαίσια της μελέτης, που έχει δημοσιευθεί στο Scientific Reports, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν σύντομες απόψεις σχετικά με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια τους ενημέρωσαν ότι ένας διδακτορικός φοιτητής από το Nagoya University θα αξιολογούσε την άποψή τους.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τι έγραψαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα, οι φοιτητές βαθμολόγησαν χαμηλά τις απόψεις τους ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη φιλικότητα, τη λογική και τον ορθολογισμό. Μάλιστα έγραψαν σε όλους το ίδιο προσβλητικό σχόλιο: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω να μάθετε κάτι όσο είστε στο πανεπιστήμιο».

Αφού μοίρασαν αυτά τα αρνητικά σχόλια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν τις σκέψεις τους σχετικά με την βαθμολογία που έλαβαν, εστιάζοντας στα στοιχεία που πυροδότησαν αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός.

Μην «κρατάτε» τον θυμό

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τους μισούς να πετούν στον κάδο των απορριμμάτων ή να σκίζουν το χαρτί που κατέγραψαν τις θυμωμένες σκέψεις τους και τους υπόλοιπους να κρατούν το χαρτί σε ένα αρχείο στο γραφείο τους. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν το θυμό τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα θυμού μετά το προσβλητικό σχόλιο. Ωστόσο, τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί τους ή το έσκισαν επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση ενώ όσοι κράτησαν το χαρτί παρουσίασαν μόνο μια μικρή μείωση στα επίπεδα θυμού.

«Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα. Αρκεί να καταγράψετε αυτό που σας θυμώνει και στην συνέχεια να σκίσετε και να πετάξετε το χαρτί», εξηγούν οι ερευνητές.

Η εν λόγω πρακτική φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην ιαπωνική πολιτιστική παράδοση γνωστή ως «hakidashisara». Το Hakidashisara είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ όπου οι άνθρωποι σπάνε μικρά πιάτα, στα οποία έχουν γράψει όσα τους θυμώνουν.

Πηγή Vita.gr

Must in

Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος

«Όταν πεθάνω, θέλω να θυμάστε δύο πράγματα για μένα: Ότι αγαπώ τον άνθρωπο και ότι πίσω από κάθε παιδί ψάξτε γονιό» είχε πει ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024