Ευρωψηφοδέλτια κομμάτων – Ακόμα πιο χαμηλά
Στην σημερινή Ευρωβουλή, από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, ο ένας είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για δολοφονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τρεις είναι υπόδικοι
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Της Μαριλένας Κοππά
Η εικόνα των ψηφοδελτίων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου, μόνο θλίψη προκαλεί. Τηλεπερσόνες και αθλητές καταλαμβάνουν σημαντικό αριθμό θέσεων δημιουργώντας περισσότερο την εικόνα αθλητικού σωματείου ή τηλεοπτικού πλατό παρά μια στιβαρής προσπάθειας αξιοπρεπούς και με αξιώσεις αντιπροσώπευσης της χώρας στον πιο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, λόγω της άμεσης εκλογής των μελών. Και κυρίως: στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ.
Την εποχή που η Ένωση πλήττεται από σειρά κρίσεων εξωτερικών και εσωτερικών, την εποχή που ο πόλεμος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή Ήπειρο και ο ακροδεξιός λαϊκισμός και ευρωσκεπτικισμός καλπάζει, η χώρα μας ενδεχομένως να εκπροσωπείται από τον Γιώργο Αυτιά, την Ελεωνόρα Μελέτη, τον Πύρρο Δήμα, τον Ζαγοράκη ( που ούτε και ο ίδιος γνωρίζει σε ποιο κόμμα ανήκει) τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και την Σοφία Μπεκατώρου. Με όλο το σεβασμό για την επιτυχία και τα επιτεύγματα του καθενός στον δικό του χώρο, είναι αμφίβολο τι μπορούν να προσφέρουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ούτε τηλεοπτική εκπομπή καλούμαστε να οργανώσουμε , ούτε αθλητική ομάδα. Ανθρώπους με γνώση για την Ευρώπη και εμπειρία σε κρίσιμες πολιτικές καλούμαστε να επιλέξουμε. Αλλά δυστυχώς δεν θα συμβεί αυτό.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, όταν το σύστημα της λίστας (με όλες τις ατέλειες που είχε) αντικαταστάθηκε από την σταυροδοσία, με την επικράτεια ως ενιαία περιφέρεια. Αυτό, εκ των πράγματων, οδήγησε στην εκλογή προσώπων όχι στην βάση των πραγματικών προσόντων τους αλλά με μόνο κριτήριο την πανελλαδική αναγνωσιμότητα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η ακραία εκδοχή του συστήματος αυτού.
Ο Μπελέρης
Όμως αυτό που πραγματικά προκαλεί κατάπληξη και ξεπερνά κάθε προηγούμενο είναι η συμπερίληψη του Φρεντ Μπελέρη, εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και φυλακισμένου στις αλβανικές φυλακές εδώ και μήνες.
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης κομματικοποιεί κατά πρωτοφανή και επιζήμιο για τη χώρα τρόπο μια διακρατική διαφορά, μετατρέποντας τον εκπρόσωπο της μειονότητας σε εκπρόσωπο της ΝΔ. Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθείς, είναι άλλο πράγμα η διαμαρτυρία της Ελλάδας για την παραβίαση του κράτους Δικαίου στη γειτονική χώρα και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας και άλλο η πλήρης ταύτιση του στελέχους της μειονότητας με το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή διευκολύνει τον Ράμα, που θα εκλέξει τον εκλεκτό του στις τοπικές επαναληπτικές , εάν ο κ. Μπελέρη εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα πάρει μια ανάσα από τις πιέσεις των τελευταίων μηνών. Η δε Ελλάδα ξαναγίνεται μέρος του Βαλκανικού προβλήματος σε μια εποχή που, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η διαδικασία διεύρυνσης έχει επιταχυνθεί και για γεωστρατηγικούς λόγους.
Επιπλέον, με την επικέντρωση στο ζήτημα της εκλογής Μπελέρη η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά αφήνει σε δεύτερο πλάνο το συνολικό πλαίσιο των δικαιωμάτων της μειονότητας, περιουσιακών και άλλων. ‘Όσοι δε επιχειρηματολογήσουν ότι έτσι αποκτά η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας φωνή στην Ευρώπη, ξεχνούν την συμμετοχή του Πύρρου Δήμα: υποθέτω ότι συμπεριλήφθηκε όχι αποκλειστικά για τις αθλητικές του επιδόσεις αλλά και γιατί εκπροσωπεί ακριβώς τον ελληνισμό της Αλβανίας.
Κίνηση εντυπωσιασμού
Κίνηση εντυπωσιασμού, καιροσκοπισμού και ψηφοθηρίας, είναι αμφίβολο αν βοηθά πραγματικά την ελληνική μειονότητα. Ας σκεφτούμε αν ένα μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα κατέβαινε με το ψηφοδέλτιο του Ερντογάν στην Τουρκία, πως θα εκλαμβανόταν…
Η εικόνα της Ελλάδας
Και κάτι ακόμη:
Στην σημερινή Ευρωβουλή, από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, ο ένας είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για δολοφονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τρεις είναι υπόδικοι: δυο για απάτη και ένας για βιασμό…
Η εικόνα της Ελλάδας έχει αμαυρωθεί και θα ανέμενε κανείς ότι τα κόμματα θα επέλεγαν τους πιο κατάλληλους και άξιους για να μας εκπροσωπήσουν σε μια δύσκολη εποχή, ακόμη και μέσω της σταυροδοσίας σε πανελλήνια κλίμακα.
Δεν υπαινίσσομαι σε καμιά περίπτωση ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων θα έχουν την τύχη των ανωτέρω. Φοβάμαι όμως ότι μια διαδικασία και κάποιες υποψηφιότητες που στοχεύουν αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη κάνουν σημαντική ζημιά.
Μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα κομματικά επιτελεία , που το βράδυ των εκλογών θα μετράνε πόσες ψήφους έλαβαν τα λαμπερά πρόσωπα που συμπεριέλαβαν στις λίστες.
Για την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, ας μην τα συζητάμε καν..
Η Μαριλένα Κοππά είναι Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις