Δημήτρης Μητροπάνος: «Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αλλά αρχιτέκτονας, αυτό ήταν το όνειρό μου»
Μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου.
«Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αρχιτέκτονας, αυτό ήταν το όνειρό μου. Από ανάγκη ξεκίνησα το τραγούδι. Έπρεπε να κάνω μια δουλειά για να βοηθήσω την οικογένεια. Να σπουδάσω, έτσι κι αλλιώς, μου ήταν απαγορευμένο.
Εννιά, δέκα χρόνων, με φώναξαν στην Ασφάλεια και μου ’παν “Κοίτα βρες καμιά τέχνη, γιατί για να σπουδάσεις ξέχασέ το. Ο πατέρας σου ήταν κομουνιστής, ο θείος σου κομουνιστής, χαρτί Κοινωνικών Φρονημάτων δεν θα πάρεις…”. Δεν έκλαψα, ούτε θύμωσα.
Σκέφτηκα μόνο “εντάξει, θα κάνω ό,τι κάνω, αλλά σ’ αυτό που θα κάνω θα πετύχω για να σας δείξω…”. Μετά, κάθε μέρα, πήγαινα, έπαιρνα την Αυγή, την έβαζα παραμάσχαλα και περνούσα καμαρωτός έξω από την Ασφάλεια. Σαν να τους έλεγα “αν σας βαστάει, κλείστε με φυλακή, ρε!”.
Πέρασαν χρόνια μέχρι να ερωτευτώ το τραγούδι. Πολλά χρόνια. Μου άρεσε, αλλά για επάγγελμα το ’θελα. Πότε αποφάσισα πως αυτή θα είναι η δουλειά Ουου, χρόνια μετά τον πρώτο δίσκο μου – μη σου πω δέκα χρόνια! Ήμουν, όμως, και τυχερός στη δισκογραφία μου. Σκέψου, πρώτος δίσκος με τον Ζαμπέτα.», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην τελευταία συνέντευξη του ο Δημήτρης Μητροπάνος στην Κάλια Καστάνη στο περιοδικό Down Town.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της χώρας μας, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 17 Απριλίου του 2012, αφήνοντας πίσω του αγαπημένα τραγούδια, εξαιρετικά ερμηνευμένα με την ξεχωριστή φωνή του.
Ο σπουδαίος τραγουδιστής γεννήθηκε στις 2 Απριλίου το 1948, στα Τρίκαλα, έναν τόπο που αγαπούσε έντονα και μιλούσε με συγκίνηση για τα παιδικά του χρόνια. Έζησε χωρίς πατέρα, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία.
Η μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή που ξεκίνησε τυχαία δίπλα στον Ζαμπέτα
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».
Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».
Από τον πρώτο δίσκο στη λαμπερή καριέρα
Το 1967, ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η συνεργασία με τον Μικρούτσιο και οι έντεχνες διαδρομές
Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο το 1996, στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές.
Κατέχει στην παρακαταθήκη του πάνω από 30 δίσκους και αποτελεί ένας αγαπημένος καλλιτέχνης για πολλούς μουσικόφιλους, όλων των ηλικιών.
Το Ηρώδειο και ο τελευταίος δίσκος με τον Σταμάτη Κραουνάκη
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο από τη Minos – EMI με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου». Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.
Το τέλος
«Τι να φοβηθώ; Χορτάτος είμαι. Στη ζωή μου και καλά πέρασα και άσχημα πέρασα και “πέρα” πήγα και γύρισα. Όλα τα ’κανα», έλεγε ο ίδιος για τον θάνατο.
Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών.
Το μήνυμα της Πέγκυς Ζήνα για τον αγαπημένο της συνεργάτη
Η Πέγκυ Ζήνα, μία από τις πιο στενές του συνεργάτιδες που έκαναν κοντά του τα πρώτα τους βήματα, έκανε τον απολογισμό της για τα χρόνια που πέρασε μακριά του
Στη λεζάντα έγραψε: «Αυτή η μέρα ξημερώνει με γκρίζα σύννεφα για μένα ..βρέχει δε βρέχει…Φέτος για κάποιο λόγο διάλεξα μια ευτυχισμένη στιγμή από τις πρώτες πρόβες μας. Σε κουβαλάω στην ψυχή μου κάθε μέρα βουνό μου… σε νιώθω κοντά μου. Ακούω τις καθοδηγήσεις σου, τα αστεία μας με τη Βένια σου(μας)..αλλά να.. είναι στιγμές που δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορώ να σε βλέπω πια μόνο κλείνοντας τα μάτια…Κι αν θα με κόψουν στη μέση διπλά θα σ αγαπώ. Και θα μου λείπεις πιο πολύ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις