Κατρίνης: Δεν διαμορφώσαμε ευρωψηφοδέλτιο lifestyle ή μικροκομματικής στρατηγικής με εμπλοκή εθνικών ζητημάτων
«Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνειδητά να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, με νέα και έμπειρα στελέχη, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη, «δεν διαμορφώσαμε το ευρωψηφοδέλτιό μας με τη λογική του lifestyle και δεν επιλέξαμε στελέχη που επιδιώκουν να μεταφράσουν σε πολιτική ισχύ την εφήμερη δημοσιότητά τους».
«Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνειδητά να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές»
Παράλληλα, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «προφανώς δεν θέλαμε να εμπλέξουμε κρίσιμα εθνικά ζητήματα σε μικροκομματική στρατηγική, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία με την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη, καθώς με τη συγκεκριμένη επιλογή χάνεται η αξία μιας εθνικής προσπάθειας που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και την καταπάτηση των αρχών του από την Αλβανία».
Ακολούθως μίλησε για το κράτος δικαίου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις, όπως ομολογούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά στην εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου στη χώρα μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνειδητά να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές, να βάλει στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του ευρωψηφοδελτίου μας, με στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων».
«Η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα έχει ξεπεράσει το 30%»
Αναφορικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή, το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει και την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Υποστήριξε ότι «η ακρίβεια εδώ και τρία χρόνια έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια, με τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής να ξεπερνούν το 30%. Η κυβέρνηση αδράνησε και καθυστέρησε», προσθέτοντας πως «εμείς στο ΠΑΣΟΚ, από τον Ιανουάριο του 2022, ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποδίδει, δεδομένου ότι στην Πορτογαλία οδήγησε σε 19 μονάδες πτώση του πληθωρισμού τροφίμων, στην Πολωνία σε 20 μονάδες πτώση και στην Ισπανία σε 10 μονάδες πτώση, με αποτέλεσμα τη μείωση της τελικής τιμής για την τσέπη του καταναλωτή».
Κατά τον ίδιο «δεν προτείνει, όμως, αυτό το μέτρο μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο επικεφαλής των ομίλων των σούπερ-μάρκετ, ο κ. Παντελιάδης, ο οποίος είπε ευθέως ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μειώσει άμεσα την τελική τιμή για τον καταναλωτή».
Όσον αφορά τα δημόσια έσοδα ο Μιχάλης Κατρίνης είπε πως «απαντούμε ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν και από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση -στη λογική της αναδιανομής- ώστε να στηρίξει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και να ισοσκελίσει την απώλεια φορολογικών εσόδων».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «ακρίβεια και αισχροκέρδεια παντού στα τρόφιμα, τα ενοίκια, τα καύσιμα και, τις τηλεπικοινωνίες. Η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα έχει ξεπεράσει το 30%, ακόμα και σε προϊόντα τα οποία παράγουμε και εξάγουμε. όπως είναι το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί 67%, περισσότερο σε σχέση με την Ευρώπη, αν και κάνουμε εξαγωγές».
Καταληκτικά τόνισε πως «αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να προστατεύσει τους καταναλωτές, να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, να περιορίσει την ακρίβεια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις