Μητσοτάκης: Η κρίση στη Μέση Ανατολη να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Κυπριακό, ενώ μίλησε και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και έκανε τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο.
«Πρώτον, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».
Τι είπε για Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
«Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί», σημείωσε.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού»
«Τρίτον, θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε «προς το παρόν, ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, «σε απόλυτη συνεννόηση με τη νέα Κυπριακή Δημοκρατία», όπως επισήμανε, «εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού, με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».
Την Πέμπτη η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, πως τα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συζητούν κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη.
«Ο Ενρίκο Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας θα βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μάλιστα, «η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».
- Gladiator 2 – «Δεν υπήρξε gay φιλί για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον» λέει ο σκηνοθέτης
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής
- Πόθεν έσχες: Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων για το έτος 2024 στη νέα πλατφόρμα
- Πιερρακάκης: Δεν ήταν προαποφασισμένη η διαγραφή Σαμαρά
- Ελλάδα και Τουρκία βλέπουν το δρόμο προς τη Χάγη αλλά δύσκολα θα τον περπατήσουν
- Ιράν: Οι Δυτικοι υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στον ΔΟΑΕ κατά της Τεχεράνης για τα πυρηνικά