«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας
Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο κατακερματισμένο, πιο συγκρουσιακό, βλέπουμε τη μετατροπή του εμπορίου σε «όπλο», τόνσιε ο Ντομπρόβσκις
Ο Επίτροπος Εμπορίου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα πως δεν πιστεύει ότι ο εμπορικός «προστατευτισμός» ήταν η απάντηση στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ υποστήριξε πως το (ευρωπαϊκό) μπλοκ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο νέο εμπορικό περιβάλλον.
«Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο κατακερματισμένο, γίνεται πιο συγκρουσιακό, βλέπουμε τη μετατροπή του εμπορίου σε «όπλο». Πρέπει λοιπόν να εξοπλισθούμε και ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να λειτουργήσουμε σε αυτόν τον πιο συγκρουσιακό κόσμο», τόνισε ο Ντομπρόβσκις μιλώντας στο CNBC.
Οι δηλώσεις του κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου ήρθαν ως απάντηση στα σχόλια του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να υποστεί μια «ριζική αλλαγή» εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στην άρνηση της Κίνας και των ΗΠΑ να «παίζουν με κανόνες».
Σημειώνεται δε πως τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να καλέσει την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι να τριπλασιάσει τον δασμολογικό συντελεστή της Κίνας στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη των συνδικάτων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Ένα τέτοιο μέτρο θα απέκλειε ουσιαστικά τις κινεζικές πωλήσεις χάλυβα στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα επαναδρομολογούσε κινεζικά προϊόντα σε άλλες παγκόσμιες αγορές.
Αντίκτυπος στην ΕΕ
Ο Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι οι αμερικανικές προτάσεις θα έχουν σαφή αντίκτυπο στην ΕΕ και σημείωσε ότι επί του παρόντος εκπρόσωποί της βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε σχέση με τους δασμούς τους απέναντι στην Κίνα.
«Προφανώς θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις γιατί είναι σαφές ότι η αγορά χάλυβα είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη», είπε.
Η πρόθεση του Μπάιντεν σε σχέση με τα νέα εμπόδια που έχει αποφασίσει να ορθώσουν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας στο εμπορικό επίπεδο σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου λόγω ανησυχιών για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι «πλημμυρίζει» τις διεθνείς αγορές με φθηνά αγαθά και υποβαθμίσει με αυτόν τον τρόπο τις εγχώριες εταιρείες των άλλων κρατών – ισχυρισμούς που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.
Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε πιθανούς δασμούς στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας της Κίνας καθώς η χώρα αυξάνει την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ιόντων λιθίου.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να τηρήσουν σκληρή γραμμή στο εμπόριο με την Κίνα.
Ωστόσο, η Ευρώπη θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε μέτρα καταστολής αλλά σε μια γραμμή που να μην την απομονώσει από έναν εκ των μεγαλύτερων εμπορικών της εταίρων, παραμένοντας παράλληλα πιστή στις γεωπολιτικές και οικονομικές συμμαχίες της πέρα από τον Ατλαντικό.
«Εάν χρειαστεί, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την οικονομία και τις εταιρείες μας», ξεκαθάρισε ο Ντομπρόβσκις.
Πηγή: ΟΤ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.