Reuters για ελληνική οικονομία: «Εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου»
Για πολλούς Έλληνες, ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο, επισημαίνει το Reuters
«Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που χαρακτηρίστηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί τελικά η ανάκαμψή της».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters σχετικά με τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας στον τίτλο του ότι «εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου».
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%.
Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα τελευταίο σημάδι ομαλότητας.
«Με τη συμμετοχή του κράτους εκτός, αυτό είναι ορόσημο», δήλωσε η Wim-Hein Pals της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».
Το Reuters επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα στους ίδιους γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».
Μετά από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Όταν το κρατικό ταμείο διάσωσης τον περασμένο μήνα πούλησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.
Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,98 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.
“Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος”, δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του IOBE.
Η ανισότητα παραμένει
Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.
Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, είπε ο Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».
Πηγή: ΟΤ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη