Ευρωεκλογές: Πρώτη σε «σταυρούς» η ακρίβεια – Αναταράξεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους και στρατηγικές
Την ώρα που οι Έλληνες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και προτίμηση στον «Κανένα», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και κατεβάζουν υποψήφιους που προκαλούν τριβές
Με τις ευρωεκλογές να έχουν πάρει χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» για την κυβέρνηση, όπως δηλώνει εμφατικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισείοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας και του χάους εάν η Νέα Δημοκρατία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι πολίτες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας προς την «γαλάζια» παράταξη, θέτοντας ως βασικό διακύβευμα των εκλογών, όχι τα ποσοστά της, φυσικά, αλλά την ακρίβεια που τους «ροκανίζει» το εισόδημα και την απροθυμία να επιλέξουν στις δημοσκοπήσεις έναν πιο… συγκεκριμένο «καταλληλότερο» από τον «Κανένα».
Την ίδια στιγμή, τα «φάουλ» των δύο βασικών μονομάχων της κάλπης, τόσο ως προς συγκεκριμένες επιλογές υποψηφίων ευρωβουλευτών, όσο και ως προς τις στρατηγικές που έχουν επιλέξει, προκαλούν εντάσεις, εσωκομματικές και μη.
Μητσοτάκης και Κασσελάκης δεν θα βαδίσουν ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα μέχρι τις 9 Ιουνίου…
Όλα αυτά μεταφράζονται σε αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει θετικές γνώμες που, παρά τη μικρή άνοδο, παραμένουν λιγότερες σε σχέση με πριν μερικούς μήνες, την ώρα που καταγράφεται μια βελτίωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και παρότι η αρνητική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 75%, έχει ιδιαίτερα σημασία το γεγονός πως και η κυβέρνηση έχει ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.
Η εικόνα αυτή αναπαράγεται ως ένα βαθμό και στην αξιολόγηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη.
Αν και καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, ωστόσο, παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ καταγράφεται μια άνοδος της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και για τους δύο οι αρνητικές γνώμες πλειοψηφούν.
Σταθερή «πρωτιά» για τον «Κανένα»
Παράλληλα, η δυσαρέσκεια των πολιτών αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό τον «Κανένα», έστω και με μικρή διαφορά από τον… δεύτερο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις στο φλέγον για τους πολίτες ζήτημα της ακρίβειας, παρότι ο πρωθυπουργός εκτιμά – όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες – πως με τις πολιτικές του «απαντά» στο πρόβλημα.
Αναταράξεις για στη ΝΔ για την υποψηφιότητα Μπελέρη
Επιπλέον και ενώ τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν λύσεις, ορισμένες επιλογές των δύο πολιτικών αρχηγών, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μία τέτοια υποψηφιότητα – που μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει κέρδος ή «βαρίδι» για την κυβέρνηση – είναι αυτή του καταδικασμένου από αλβανικό δικαστήριο, εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να θεωρεί ότι η «γαλάζια» υποψηφιότητα Μπελέρη έχει «πατριωτικό» και «δεξιόστροφο» πρόσημο, που θα έχει απήγηση στην παραδοσιακή βάση του κυβερνώντος κόμματος – το οποίο «κλώτσησε» κυρίως λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια – ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που πιστεύει ότι η παρουσία του δημάρχου Χιμάρας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, λόγω του «σκοτεινού» παρελθόντος του, θα φέρει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη.
Η αντιπολίτευση καταλογίζει ψηφοθηρία στη ΝΔ και χαρακτηρίζει «ακροδεξιό» τον Μπελέρη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι «πολλοί από αυτούς που τα λένε έχουν συγκυβερνήσει με ακροδεξιούς. Η ιστορία έχει γράψει, έχει αποτυπωθεί».
Όσο για τον πρωθυπουργό, επιμένει ότι «η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίο νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται».
«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», σταυρός από… λάδι και Παπανώτας
Αν στην κυβέρνηση υπάρχουν αναταράξεις, στον ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί… βέρτιγκο.
Οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, κατά την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και στο «θαύμα» με τον σταυρό από το λάδι που σχηματίστηκε στην κολυμπήθρα ενώ βαπτιζόταν ο κατοπινός πρόεδροε του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν σοκ στο εσωτερικό του κόμματος και ανέκδοτα εις βάρος του αρχηγού – για παράδειγμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να σχολιάσει χαριτολογώντας ότι στη δική του κολυμπήθρα σχηματίσθηκε ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ!
«Τι θέλετε να σας πω κι εγώ, ότι δημιουργήθηκε σφυροδρέπανο; Ε όχι! Η λογική ‘λίγο κουτσομπολιό, λίγο life style’ δημιουργεί συνειδήσεις χυλό μέσα στο λαό και στη νεολαία», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αντιμετώπισαν το «θαύμα» Κασσελάκη με το χιούμορ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γιώργος Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους πολιτικούς χώρους».
Ο Γιώργος Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή Κασσελάκη, έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής, όχι… μετάλλαξης.
«Το κόμμα μέχρι πέρυσι μπορεί να είχε πολλά στραβά, η μετάλλαξη είναι κάτι άλλο και δεν την θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν η ψυχή μας. Η εκλογή Κασσελάκη έγινε για να αλλάξουμε τα στραβά, όχι για να μεταλλαχθούμε, όχι για να αλλάξουμε την ψυχή μας».
Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγούμενως είχε χαρακτηρίσει «χουντικό» το γνωστό «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», στη συνέχεια, διεμήνυσε στην Δεξιά ότι «η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας τελειώνει εδώ», κάνοντας έναν «αχταρμά» που αποτελείται από το… «λαδάκι» της βάπτισης, τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και την πατριωτική Αριστερά.
Η πρώτη αποπομπή μία μέρα πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου
Και πριν κοπάσει ο θόρυβος της «κολυμπήθρας», ήρθαν οι δηλώσεις του υποψηφίου – πρώην πλέον – ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπανώτα, για τις γυναίκες που κακοποιούνται, να ταράξει συθέμελα την Κουμουνδούρου και να οδηγήσει τον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση αποπομπής του δημοσιογράφου από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος – και μάλιστα, μία ημέρα πριν την παρουσίασή του από τον πρόεδρο.
Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι έντονες αντιδράσεις δύο γυναικών υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, που ήταν εκείνη η οποία ανέδειξε τη γυναικεία κακοποίηση στη χώρα μας προκαλώντας το ελληνικό #Metoo, να ξεχωρίζει.
«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται, όχι απλά να έχουν απαρχαιωμένες, αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Ας διαβάσουν λίγο περισσότερο, ας ενημερωθούν, από την άλλη δεν μπορεί να εκφράζουν όλους εμάς», υπογράμμισε.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της υποψήφιας ευρωβουλευτή, Δώρας Τσαμπάζη, η οποία δήλωσε ότι θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος τα όργανα και συγκεκριμένα η Επιτροπή Δεοντολογίας.
«Δε χωρεί συζήτηση», είπε ο Κασσελάκης και τον απέπεμψε
Με το κλίμα να είναι «βαρύ κι ασήκωτο», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε, με ανάρτησή του, ότι ο Δημήτρης Παπανώτας τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.
«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που – για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση – επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας», ανέφερε, για να υπογραμμίσει, ωστόσο, πως «υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη ‘φορτώσει’ ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία».
«Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η «ζημιά», ωστόσο, είχε ήδη γίνει, αφού την υπόθεση Παπανώτα – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δήλωσε ότι είχε ρωτήσει να θέλουν να παραιτηθεί και του είχαν απαντήσει «όχι μείνε» – πλαισίωσαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη, αλλά και τα νέα «ήθη και έθιμα» για την Αριστερά που έφερε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, με την στήριξη στο ΝΑΤΟ για παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης – αν και έχουν σαφώς διαφορετικά προβλήματα να λύσουν – σίγουρα δεν θα βαδίσουν ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα μέχρι τις 9 Ιουνίου.
- Κασσελάκης: Κόμμα, Κίνημα, Βουλή; – Από το «βάπτισμα» στο νέο στοίχημα – Τι λένε οι αριθμοί;
- Νέα δολιοφθορά σε υποβρύχια καλώδια στη Βαλτική θάλασσα
- Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Βέρντερ Βρέμης 1-0: Ο Γκέτσε την ανέβασε στη δεύτερη θέση
- Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;
- Μάντζιος: «Δεν είχαμε καθαρό μυαλό, συγγνώμη από τον κόσμο…»
- Ουκρανία: Η κατάληψη του Ντονμπάς αποτελεί βασικό στόχο του Πούτιν λέει ο Ζελένσκι