Δίκη Μάτι: Πρώτη καταδίκη – Φυλάκιση 2 ετών με αναστολή στον διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου
Ένοχος κρίθηκε για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές ένας από τους κατηγορούμενους για τη φονική φωτιά στο Μάτι, ο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννη Φωστιέρης.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στο πλαίσιο όχι της βασικής ποινικής δίκης, αλλά για υπόθεση που αφορούσε σε καταγγελίες αξιωματικού της Πυροσβεστικής για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.
Δέκα μέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους στην κύρια δίκη, ένα άλλο δικαστήριο, με διαφορετική σύνθεση έκρινε ένοχο για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ώρα της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018, τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννη Φωστιέρη.
Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή.
Τη μήνυση κατά του Ιω. Φωστιέρη αλλά και του Χρήστου Γκολφίνου (τότε υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων του Π.Σ.) ο οποίος κρίθηκε αθώος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βέρος του, είχε υποβάλει ο αξιωματικός Ιωάννης Κώστας, ο οποίος είχε κατηγορήσει αμφότερους για σκόπιμη παραπλάνηση των Αρχών.
«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνυτής Γιάννης Κώστας, είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για το Μάτι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει».
Ο μάρτυρας είχε μάλιστα πει εξεταζόμενος προκαλώντας αίσθηση στο δικαστήριο, ότι όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν. Ο εισαγγελέας, όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».
Ο ίδιος είχε πει επίσης εξεταζόμενος στο δικαστήριο ότι, όπως και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, έχει μηνυθεί από κατηγορούμενο με στόχο, όπως τόνισε, «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο».
Ο κατηγορούμενος Ιω.Φωστιέρης θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό προκειμένου να πείσει ότι δεν έχει διαπράξει το αδίκημα που του αποδόθηκε, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι 20 συγκατηγορούμενοι του αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου στις 29 Απριλίου.
Ημέρα που οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες περιμένουν από τους δικαστές μετά από πολύμηνη διαδικασία να αποδώσουν δικαιοσύνης για όσους έχασαν τη ζωή τους με άδικο και μαρτυρικό τρόπο, λόγω παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις