Το ΚΚΕ ζωντανεύει την Ιστορία ψηφιακά
Ο στόχος της ιστοσείδας mnimia.kke.gr
Να κρατήσει τη μνήμη των ταξικών αγώνων ζωντανή, να αναδείξει τους ιστορικούς τόπους και να διασώσει την Ιστορία επιδιώκει το ΚΚΕ με την δημιουργία της ιστοσελίδας mnimia.kke.gr.
Μία ιστοσελίδα που έχει στόχο τη σύνδεση με την Ιστορία, καθώς ο κάθε χρήστης θα έρθει σε επαφή με το σύνολο των μνημείων και μουσείων που έχει δημιουργήσει η ΚΕ του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του κόμματος.
Με την ψηφιακή αποτύπωση και τις εικονικές τρισδιάστατες περιηγήσεις να επιχειρεί την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας μέσα από νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
Να τιμήσουμε την ιστορία
Το mnimia.kke.gr παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, από τον Τάσο Αντωνίου μέλος της ομάδας που επιμελήθηκε την ιστοσελίδα.
«Επιδιώκουμε να αναδείξουμε μια ιδιαίτερη πλευρά της δράσης του Κόμματός μας» ανέφερε ο Αντωνίου στην ομιλία του σημειώνοντας ότι η προσπάθεια γίνεται «για να τιμήσουμε την Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ, για να συνδέσουμε ακόμα πιο στέρεα το χθες με το σήμερα και το αύριο».
Όπως ανέφερε «μέσα σε αυτές δύσκολες συνθήκες που ζει ο λαός μας, μέσα σε αυτές τις πυκνές εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή, σε όλο τον κόσμο, λίγο καιρό πριν τις Ευρωεκλογές, η σημερινή μας ημερίδα μπορεί να φανεί σε κάποιον «εκτός τόπου και χρόνου». Επιτρέψτε μας να πούμε πως δεν είναι έτσι. Θεωρούμε ότι πάντα, ακόμα και στις πιο πυκνές περιόδους, οι πρωτοπόροι αγωνιστές πρέπει να μελετούν την ιστορία, να βρίσκουν τρόπους να την αναδεικνύουν. Να βλέπουν πίσω, στις παλιότερες κρίσιμες στιγμές για να παίρνουν δύναμη, να βγάζουν συμπεράσματα, να παίρνουν εφόδια για να νικήσουν».
Συλλογική δουλειά
Ο Αντωνίου μίλησε για μία συλλογική δουλειά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια βάση δεδομένων που δεν υπήρχε ως τώρα, «με φωτογραφίες και στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μνημείου. Προς το παρόν στο site υπάρχουν τα μνημεία και μουσεία της ΚΕ του ΚΚΕ, όμως αυτή η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Η Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ έχει οργανώσει μια σημαντική δουλειά συλλογής στοιχείων των εκατοντάδων μνημείων που έχουν δημιουργήσει το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα που θα ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα».
Επεσήμανε δε ότι η ιστοσελίδα είναι ακόμα ένα «ψηφιακό ζωντάνεμα της μνήμης, μια νέα αποτύπωση του χώρου, εμπλουτισμένη με διαδραστικά χαρακτηριστικά, που δένει τις ιστορικές πληροφορίες με τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις. Ο χρήστης βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν, και παράλληλα παίρνει μια σειρά εφόδια για περαιτέρω μελέτη».
Κουτσούμπας: Η πάλη του ΚΚΕ μέρος της Ιστορίας
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για μία σημαντική η προσπάθεια «για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διάσωση μνημείων, ιστορικών τόπων μέσα από τη δημιουργία μουσείων, άλλων μνημείων σε όλη την Ελλάδα, όπου δείχνει όλη την ιστορική πορεία του εργατικού – λαϊκού κινήματος κυρίως στον 20ο αιώνα».
Όπως ανέφερε ο Κουτσούμπας «η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, της ιστορίας του ελληνικού λαού, όπου σε πέτρινα χρόνια αγωνιστές δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Και σε αυτούς τους ιστορικούς τόπους δόθηκαν μάχες από χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού».
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν, να χαράξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σαν λαός, σαν κοινωνία».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης:
- Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψ. διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».
- Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».
- Ο Άρης Σαραφιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ιμπεριαλιστική Μνημοκτονία και η Υλική Ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ – Τοπόσημα, Γλυπτά, Ανασκαφές των Αγώνων και η Σημασία τους Σήμερα».
- Η Εύα Μελά, ζωγράφος-χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του EETE: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».
- Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Βόλος-Πολυτεχνείο: Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς – Ένταση και ρίψη χημικών
- Ο «απρόβλεπτος» Τραμπ ως δικαιολογία