ΗΠΑ: Απελαύνουν δεκάδες άτομα στην Αϊτή εν μέσω εξέγερσης των συμμοριών
Σφοδρή κριτική για την κυβέρνηση Μπάιντεν, την ώρα που η τελευταία απελαύνει Αϊτινούς στην εμπόλεμη ζώνη της Καραϊβικής, με τον εμφύλιο μεταξύ κράτους και συμμοριών να μαίνεται.
Οι απελάσεις «θα μπορούσαν να είναι μια θανατική καταδίκη», λένε οι συνήγοροι με τους οποίους επικοινώνησε το Al Jazeera, καθώς η βία των συμμοριών και η αστάθεια καταλαμβάνουν τη «βασίλισσα του χάους». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δεκάδες πολίτες της Αϊτής πίσω στη χώρα τους με πτήση απέλασης, παρά την έξαρση της θανατηφόρας βίας των συμμοριών και την εκτεταμένη αστάθεια στο κράτος της Καραϊβικής.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) δήλωσε στο Al Jazeera την Πέμπτη ότι μία από τις υπηρεσίες του – η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE) – «πραγματοποίησε πτήση επαναπατρισμού περίπου 50 Αϊτινών πολιτών στην Αϊτή». «Τα άτομα απομακρύνονται μόνο εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν νόμιμη βάση για να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
Η σύντομη ανακοίνωση δεν ανέφερε από ποιο αεροδρόμιο των ΗΠΑ απογειώθηκε η πτήση ή πού ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στην Αϊτή. Το Al Jazeera ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Miami Herald ανέφερε για πρώτη φορά την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν το Γραφείο Εθνικής Μετανάστευσης της Αϊτής ότι 74 Αϊτινοί επέβαιναν σε πτήση του ICE με προορισμό το Καπ-Χαϊτιέν στη βόρεια Αϊτή.
🇭🇹The US is resuming deportation flights to #Haiti with 74 Haitians soon to arrive in Cap-Haitien.
It’s unconscionable for the @POTUS administration to continue deporting people given Haiti’s catastrophic human rights and humanitarian situation. 🧵1/2https://t.co/jWMCwUjq9p https://t.co/qjIY8y2MwO
— Nathalye Cotrino (@NathalyeCo) April 18, 2024
Είναι η πρώτη πτήση απέλασης Αϊτινών από την Ιανουάριο – «Είναι ασυνείδητο»
Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από την πολιτεία της Λουιζιάνα και ήταν προγραμματισμένο να κάνει μια στάση στο Μαϊάμι της Φλόριντα πριν συνεχίσει για το Καπ-Χαϊτιέν, ανέφερε η Herald. Πρόκειται για την πρώτη πτήση απέλασης των ΗΠΑ προς την Αϊτή από τον Ιανουάριο. Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας προκάλεσε άμεση καταδίκη, με τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων να κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι στέλνει τους Αϊτινούς σε μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην πατρίδα τους.
«Είναι ασυνείδητο για την κυβέρνηση του Μπάιντεν να συνεχίζει να απελαύνει ανθρώπους δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής κατάστασης της Αϊτής», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Nathalye Cotrino, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Αϊτή έχει βιώσει εκτεταμένη βία από συμμορίες τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moise τον Ιούλιο του 2021 που δημιούργησε κενό εξουσίας.
Αλλά η ήδη άσχημη κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν σε φυλακές, αστυνομικά τμήματα και άλλα κρατικά ιδρύματα σε ολόκληρη την πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς.
Ακτιβιστές και νομοθέτες καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις προς την Αϊτή εν μέσω ανοιχτής εξέγερσης
«Η Αϊτή αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα βουλευτής Κόρι Μπους, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει την ηθική ευθύνη να υιοθετήσει μια ανθρώπινη προσέγγιση για να βοηθήσει τους μετανάστες από την Αϊτή που φεύγουν από αυτές τις φρικτές συνθήκες».
Η Μπους κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναστείλει επ’ αόριστον τις απελάσεις, μεταξύ άλλων μέτρων. Περίπου 13.000 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στην Αϊτή από γειτονικές χώρες τον Μάρτιο, δήλωσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η αμερικανική ακτοφυλακή έστειλε επίσης 65 μετανάστες από την Αϊτή πίσω στην Αϊτή στις 12 Μαρτίου, αφού το σκάφος τους αναχαιτίστηκε κοντά στις Μπαχάμες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορηγεί το Προσωρινό Προστατευόμενο Καθεστώς ή TPS σε υπηκόους χωρών όπου οι προσωρινές συνθήκες καθιστούν πολύ επικίνδυνη την επιστροφή, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ένοπλων συγκρούσεων ή περιβαλλοντικών καταστροφών όπως οι σεισμοί και οι τυφώνες. Οι δικαιούχοι μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ χωρίς το φόβο της απέλασης και να εργαστούν στη χώρα. Ο χαρακτηρισμός TPS της Αϊτής πρόκειται να λήξει στις αρχές Αυγούστου. Ενώ δεν εφαρμόζεται.
An upsurge in the already extreme violence in Haiti has left citizens reeling. Gangs control key ports, the largest airport + much of the capital city of Port-au-Prince. People are on the brink of famine. Sending ppl back here could be a death sentence. @potus #StopDeportions https://t.co/5lKEtqUhmm
— Al Otro Lado (@AlOtroLado_Org) April 18, 2024
Ομάδα για τα δικαιώματα των μεταναστών καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις
«Η έξαρση της ήδη ακραίας βίας στην Αϊτή έχει αφήσει τους πολίτες να παραπαίουν», έγραψε η ομάδα για τα δικαιώματα των μεταναστών Al Otro Lado, με έδρα τις ΗΠΑ, στο X την Πέμπτη, μετά την πρώτη είδηση της πτήσης απέλασης.
«Συμμορίες ελέγχουν βασικά λιμάνια, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς. Οι άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Η αποστολή (των προσφύγων) πίσω (στην Αϊτή) θα μπορούσε να είναι μια θανατική καταδίκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις