Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το χρηματιστήριο του οβελία – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Το χρηματιστήριο του οβελία – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Περιορισμένες οι ποσότητες ελληνικών αμνοεριφίων που θα διατεθούν στην αγορά

Καμπανάκι για έλλειψη ελληνικών αρνιών και κατσικιών κατά την περίοδο του Πάσχα κρούουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιώντας ότι και φέτος καραδοκούν τόσο τα «βαφτίσια» όσο και η αισχροκέρδεια.

Οι ποσότητες που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένες, καθώς οι κτηνοτρόφοι προτίμησαν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος παραγωγής να «διώξουν» τα νεαρά αρνιά και κατσίκια στην εξαγωγή, η οποία ήταν αυξημένη κατά 20%.

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προηγούμενων χρόνων, οδήγησε – όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί – στην μείωση τόσο των κοπαδιών όσο και των εκμεταλλεύσεων.

Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι πουλούν στα 7 με 7,5 ευρώ/κιλό τα αμνοερίφια, ενώ όπως επισημαίνουν στον ΟΤ, το κέρδος τους είναι περιορισμένο έως και ανύπαρκτο, καθώς σχεδόν στα 8 ευρώ/κιλό φτάνει το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή, τονίζουν ότι λόγω των χαμηλών τιμών που πουλούσαν τα προηγούμενα χρόνια,

Πάντως, στο ενδεχόμενο να φτάσουν οι τιμές στη λιανική στα 10 ευρώ/κιλό, οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι αν πιεστούν τόσο πολύ οι παραγωγοί και αναγκαστούν και κατεβάσουν τιμές, θα είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία.

Καταστροφικό το «καλάθι»

Καταστροφική για την κτηνοτροφία να μπει το αρνί στο «καλάθι» και να πωλείται έως 10 ευρώ/κιλό, χαρακτηρίζει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο κ. Μόσχος, επισημαίνοντας ότι φέτος οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν τη περσινή αντίστοιχη απόφαση του κ. Γεωργιάδη. «Έτσι οδηγήθηκαν οι κτηνοτρόφοι να «διώξουν» για εξαγωγή τα νεαρά ζώα φέτος. Προτιμήσαμε να δώσουμε τα αρνιά μας μικρά 5 έως 7 κιλά, όπου το κόστος ήταν στα 5,5 ευρώ/κιλό και τα πουλήσαμε στα 7,5 ευρώ/κιλό. Αν το αρνί φτάσει στη λιανική στα 10 ευρώ/κιλό, την στιγμή που το κόστος παραγωγής για ζώα μεγαλύτερα 12 κιλών, ξεπερνά τα 8 ευρώ/κιλό, εμείς θα πρέπει να πουλήσουμε στα 6,5 ευρώ/κιλό, το οποίο σημαίνει ζημία για εμάς», σημείωσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν ακολουθηθούν τέτοιου είδους πρακτικές, τότε την «επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει αρνί για να πουληθεί».

Ως «άστοχη» χαρακτηρίζει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης για πώληση του αρνιού στη λιανική στα 10 ευρώ/κιλό και ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, εξηγώντας στον ΟΤ ότι «αν το αρνί πουληθεί 10 ευρώ στον καταναλωτή αυτό πρακτικά σημαίνει για μας τους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να πουλήσουμε κάτω του κόστους παραγωγής με τιμή κοντά στα 6 ευρώ/κιλό. Αυτή την στιγμή το κόστος παραγωγής στο ένα κιλό κρέας αρνί ανέρχεται σχεδόν στα 8 ευρώ/κιλό το κόστος».

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, είναι ότι δεν ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές, βάση του κόστους παραγωγής, αλλά οι μεσάζοντες. «Κάθε χρόνο που περνάει θα έχουμε και άλλη μείωση στις εκμεταλλεύσεις και στον ζωικό πληθυσμό», τονίζει.

Ισχυρό χτύπημα στην κτηνοτροφία

Ήδη η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα, με αρκετούς κτηνοτρόφους είτε να έχουν μειώσει τα κοπάδια τους είτε να έχουν εγκαταλείψει τις εκμεταλλεύσεις τους. Το κόστος παραγωγής αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν τα κύρια προβλήματα των κτηνοτρόφων.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης γίνονται ορατά χρόνο με το χρόνο. Φέτος όμως, τα αρνιά και τα κατσίκια που έχουν απομείνει για το Πάσχα είναι ελάχιστα. «Υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των ζώων και στις εκμεταλλεύσεις. Ειδικά η μείωση στα ζώα φέτος θα αγγίξει το 17%, καθώς αρκετοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω της αύξησης της παραγωγής, της έλλειψης των εργατικών χεριών. Αυτοί που παραμένουμε μειώνουμε ουσιαστικά τον αριθμό των ζώων ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε στη βάση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή μου στην Καστοριά, πέρσι τέτοιο διάστημα είχαμε να διαθέσουμε για το Πάσχα κοντά στα 6.500 αρνιά και τώρα δεν αγγίζουμε ούτε τα 850», εξηγεί στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος.

Μάστιγα τα «βαφτίσια»

Με δεδομένο ότι οι ποσότητες ελληνικού αρνιού και κατσικιού είναι περιορισμένες φέτος, όπως επισημαίνει ο κ. Μόσχος, «αυτή την περίοδο γίνονται εισαγωγές όπως γίνεται τόσα χρόνια. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι προέλευσης αρνί ή κατσίκι θα αγοράσει. Ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και θα υπάρχει διακριτή σφραγίδα το εισαγόμενο σε σχέση με το ελληνικό».

Και επειδή είναι πάντα ορατός ο κίνδυνος για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ «θα πρέπει το υπουργείο να προχωρήσει σε συγκεκριμένους ελέγχους για να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα. Εδώ και χρόνια το φωνάζουμε, είναι μεγάλη μάστιγα για μας».

Ως παράδειγμα αισχροκέρδειας ανέφερε την περίπτωση της αύξησης των τυροκομικών προϊόντων. «Την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε χάσει σταδιακά από πέρσι 20 λεπτά στο γάλα, τα τυροκομικά έχουν ανέβει κατά 35% επάνω. Κανείς δεν έχει ουσιαστικά ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και το κόστος παραγωγής. Όταν μιλάμε μόνο για τις τιμές και όχι για το κόστος παραγωγής νομίζω ότι βλέπουμε μόνο την μία όψη του νομίσματος», σημείωσε.

Χωρίς περιθώρια κέρδους

Χωρίς περιθώρια κέρδους στο αρνί είναι ο κτηνοτρόφος αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος, όπως τονίζει στον ΟΤ ο κ. Μπαλούκας «για την έλλειψη ελληνικού αρνιού και κατσικιού στην αγορά για το Πάσχα. Δεν έχουμε κίνητρο να ασχοληθούμε συστηματικά με την πάχυνση αρνιών στα 10 και 15 κιλά, καθώς το κόστος είναι υψηλό και η τιμή στον παραγωγό χαμηλή. Στόχος μας είναι να φεύγουν τα αρνιά από τις μονάδες μας νωρίτερα στα 5-6 κιλά, όπως έγινε στις εξαγωγές την περίοδο του καθολικού Πάσχα, ώστε να μην επιβαρυνόμαστε με έξτρα κόστος».

Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικό αρνί και κατσίκι, δυστυχώς όπως τονίζει ο κ. Μπαλούκας στον ΟΤ, οι ποσότητες που θα διατεθούν είναι περιορισμένες: «Είναι έντονος ο κίνδυνος για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια, τα οποία υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Δυστυχώς και φέτος ο καταναλωτής θα πληρώσει ένα αρνί Ελασσόνας, Καρύστου, Νάξου κ.ά αλλά θα είναι από κάποια χώρα των Βαλκανίων. Εμείς θέλουμε να έρχονται αρνιά απ’ όλο τον κόσμο, έχουμε ελεύθερη αγορά. Όμως, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ελληνικό και να επιλέξει τι αρνί θέλει να αγοράσει. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία».

Έβρος: «Έφυγε» το 70% – 80% στις εξαγωγές

Περιορισμένα είναι τα διαθέσιμα προς πώληση αρνιά και κατσίκια και στον Έβρο, καθώς όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» Στέλιος Τσολακίδης, από την περιοχή «έφυγαν» προς εξαγωγή σχεδόν το 70% – 80% των ποσοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στον παραγωγό επισημαίνει ότι αυτές είναι σταθερές από τις αρχές της χρονιάς φτάνοντας το αρνί στα 4,70 με 4,80 ευρώ/κιλό ζων βάρος (στα 6,50 ευρώ/κιλό σφάγιο) και το κατσίκι στα 4 με 4,20 ευρώ/κιλό ζων βάρος.

«Όσο και να φτάσει η τιμή του αρνιού και το κατσίκι στον καταναλωτή, από τον παραγωγό θα φύγει στην ίδια τιμή που ήταν τα τελευταία 3 χρόνια. Από κει και πέρα την τιμή την καθορίζουν οι έμποροι», τονίζει ο κ. Τσολακίδης, σημειώνοντας ότι με τις τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι «έχουμε μπει μέσα με μαθηματική ακρίβεια. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέγουμε να τα διώξουμε μικρά, ώστε να μην επιβαρυνόμαστε με το κόστος παραγωγής».

Πηγή: ΟΤ

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο