Άναυδοι έμειναν οι κάτοικοι της Σπερχειάδα Φθιώτιδας όταν αντίκρισαν σημαία της Χούντας να κυματίζει σε κτίριο που υψώθηκε Σάββατο.

Η σημαία της Χούντας τοποθετήθηκε στις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας, στη Φθιώτιδα σε εμφανέστατο σημείο.

Στη σημαία απεικονίζεται το σύμβολο της Στρατιωτικής Χούντας, ο αναγεννώμενος από τις στάχτες του φοίνικας. Το εν λόγω πουλί συνδέθηκε  με το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κτίριο ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπερχειάδας που μετά από πτώχευση, επήλθε στα “χέρια” του συνεταιρισμού της Λαμίας, όπως σημειώνει το fonografos.net.

Η ενέργεια αυτή δείχνει προφανώς γιατί εδώ και 80 χρόνια δεν θέλουν και δεν επεδίωξαν ποτέ να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα, Μαρτυρική πόλη, σημειώνει το τοπικό πόρταλ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι αποθήκες βρίσκονται απέναντι από τον όρχο του Δήμου Μακρακώμης, ενώ άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για την τοποθέτηση της σημαίας.

Η Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι τον Ιούλιο του 1974 κυβερνήθηκε από στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 21 Απριλίου 1967, γι’ αυτό και ονομάζεται και «Δικτατορία της 21ης Απριλίου» και οι ηγέτες της «Απριλιανοί». Η περίοδος της δικτατορικής διακυβέρνησης διήρκησε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή επτά χρόνια, εξ ου και η περίοδος αυτή αποκαλείται «επταετία». Οι πραξικοπηματίες την αποκαλούσαν «Επάνασταση της 21ης Απριλίου».

Τον Οκτώβριο του 1967 ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για το δικτατορικό καθεστώς ο ισπανικός όρος «χούντα», που είχε εισαχθεί στον ελληνικό δημόσιο λόγο από το 1965 για να περιγράψει ομάδες που απεργάζονταν αντιδημοκρατικά σχέδια και η χρήση του οποίου για τη δικτατορία διαδόθηκε ευρέως. Την εξουσία ασκούσε άμεσα ή έμμεσα κυρίως μία ομάδα πραξικοπηματιών συνταγματαρχών, από τους οποίους το καθεστώς ονομάστηκε και «Χούντα των Συνταγματαρχών» ή «Δικτατορία των Συνταγματαρχών».