«Η συνάντηση θα γίνει» δηλώνουν Μητσοτάκης και Ερντογάν
Το στοίχημα της επόμενης μέρας και οι ισορροπίες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η «Διακήρυξη των Αθηνών» παραμένει σε πλήρη ισχύ τόνιζαν στο in ανώτατες διπλωματικές πηγές. Σημείωναν δε ότι το μεγαλύτερο και ορατό σε όλους κέρδος του τελευταίου χρόνου «ήρεμων νερών» στα ελληντουρκικά είναι η μηδενική ένταση στο πεδίο, με μηδέν υπερπτήσεις και παραβιάσεις, αλλά και η αγαστή συνεργασία στο μεταναστευτικό.
«Κανείς δεν είπε ότι οι δύο πλευρές άλλαξαν θέσεις ή υπαναχώρησαν από τις κόκκινες γραμμές τους, το αντίθετο, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη διαρκώς», έλεγαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος στόχος των διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου είναι οι όποιες εντάσεις να μην μετατρέπονται σε κρίσεις στο πεδίο, οι οποίες είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν και σε ατυχήματα.
Τα ελληνοτουρκικά για κανένα δεν είναι μία «εύκολη εξίωση». Το αντίθετο.
Και δη σε προεκλογική περίοδο. Και αυτό σε συνδυασμό με την ήττα Ερντογάν στις τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο διάλογος θα συνεχιστεί
Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές σημείωναν ότι στόχος είναι ο διάλογος να συνεχιστεί. Υπογράμμιζαν δε ότι το χρονοδιάγραμμα επαφών σε επίπεδο ηγετών που καταρτίστηκε κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο επί της ουσίας ολοκληρώνεται όχι με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου αλλά με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι.
Θεωρούν δε ότι θα υπάρξει σχεδιασμός και για νέο γύρο συναντήσεων και σε επίπεδο ηγετών, μεταξύ των οποίων θα παρεμβάλλονται και τα υπόλοιπα τραπέζια διαλόγου, από τη θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ, μέχρι τον πολιτικό διάλογο.
Στόχος η ρουτίνα
Στόχος είναι να εξελιχθούν σε ρουτίνα και οι συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, παύοντας όπως λένε αρμόδιες πηγές να αποτελούν είδηση.
Μία «κανονικότητα» που ίσως μοιάζει πολύ μακρινή αυτή τη στιγμή και εξαρτάται τόσο από τις διαθέσεις της Άγκυρας, αλλά και από τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Η ένταση των θαλάσσιων πάρκων διέψευσε όσους έβλεπαν διαδικασίες «φαστ τρακ», στα ελληνοτουρκικά μεν, έδειξε δε ότι η ακινησία είναι επίσης επικίνδυνη, αφού το καλό κλίμα απειλείται από τις ίδιες τις θέσεις των δύο χωρών.
Μηνύματα
Ο Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ο ίδιος την ημερομηνία της επίσκεψης του στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για τις 13 Μαΐου αλλά και υποδεχόμενος τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη, έστειλε το δικό του μήνυμα.
Στην Τουρκία ότι η Ελλάδα εμμένει στην ηρεμία, αλλά και στο εσωτερικό ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι.
Την επίσκεψη επιβεβαίωσε και ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Λέγοντας ότι αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι «το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή».
Το ραντεβού της Άγκυρας δε γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τις κατευθύνσεις που θα δώσουν, οι δύο ηγέτες προαναγγέλλοντας επί της ουσίας και τα επόμενα βήματα.
Δυσπιστία
Στην Αθήνα, όπως και στην Άγκυρα άλλωστε η δυσπιστία που χτίστηκε στα χρόνια της ελληνοοτουρκικής κρίσης και παλαιότερα, παραμένει.
Επαναβεβαιώνοντας την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη μηχανισμών διαχείρισης και εκτόνωσης της έντασης ως θεμελιώδους σημασίας.
Δεδομένου μάλιστα ότι τα αντανακλαστικά αντίδρασης και μεγέθυνσης των αρνητικών ειδήσεων εξακολουθούν να υφίστανται.
Σημαντικό αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει το Κυπριακό, με την Άγκυρα να μην δείχνει διάθεση κινήσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στοίχημα
Το να μπορέσουν Αθήνα και Άγκυρα να διατηρήσουν ένα βηματισμό σε «ήρεμα νερά» είναι θέμα λεπτών ισορροπιών. Και αποφασιστικότητας επί της ουσίας των δύο πλευρών να χτίσουν στο διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, ώστε το καλό κλίμα να μην αποδειχθεί μία ακόμα παρένθεση και μάλιστα σύντομη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις