Χριστοδουλίδης: «Είμαστε στα όρια μας, μη διαχειρίσιμη η ροή» – Κραυγή απόγνωσης για το μεταναστευτικό
Το 7% του πληθυσμού της Μεγαλονήσου είναι μετανάστες, τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Συνέντευξη στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) παραχώρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο και την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν αν η Μεγαλόνησος έχει φτάσει στα όριά της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, ο πρόεδρος τόνισε ότι βρίσκεται στα όριά της, ενώ η ροή είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή το 7% του πληθυσμού είναι μετανάστες.
«Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε στα όριά μας και δεν μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε αυτή τη ροή. Για αυτό ζήτησα από την ΕΕ βοήθεια και αποφάσισα να αναστείλω την εξέταση νέων αιτήσεων ασύλου. Για εμάς είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά.
Λόγω της μαζικής άφιξη Σύρων αιτητών πολιτικού ασύλου το τελευταίο διάστημα από τη θαλάσσια οδό, και εν αναμονή των εξελίξεων για το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων Συριακής καταγωγής.
— NikosChristodoulides (@Christodulides) April 13, 2024
Όπως εξήγησε, «είναι ένα πραγματικά σημαντικό θέμα, διότι τους τελευταίους δύο, τρεις μήνες φτάνουν σχεδόν καθημερινά Σύροι από τον Λίβανο. Αλλά είμαστε νησιωτική χώρα και οι άνθρωποι παραμένουν στην Κύπρο».
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει μεν συνεργασία σε διμερές επίπεδο με τον Λίβανο, ώστε να σταματήσουν αυτές οι ροές, συγχρόνως, όμως, πρέπει να συζητηθεί και το γεγονός ότι συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας σήμερα είναι de facto ασφαλείς, γι’ αυτό και «ζητούμε ρητά να χαρακτηριστούν συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς περιοχές».
Έρχεται δέσμη οικονομικών μέτρων της ΕΕ που θα περιλαμβάνει και τη στήριξη του Λιβάνου
Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και στον τομέα της μετανάστευσης.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις 2 Μαΐου πρόκειται να μεταβεί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον Λίβανο, όπου θα ανακοινώσουν -με πρωτοβουλία της Κύπρου- συγκεκριμένη δέσμη οικονομικών μέτρων της ΕΕ, που θα περιλαμβάνει και τη στήριξη των θεσμών του Λιβάνου, για παράδειγμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που συνιστούν παράγοντα σταθερότητας.
Η Κύπρος, που είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, και ο Λίβανος και η ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, προκειμένου να πετύχει», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, διευκρινίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή στόχος είναι να συνδράμει η ΕΕ τον Λίβανο στη διαχείριση της μετανάστευσης, προκειμένου να μην έρχονται άλλοι μετανάστες την Κύπρο.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν θα κλιμακωθεί και τόνισε ότι η Κύπρος, που είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ως προς τη χρήση δύο βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων πληροφόρηση ότι οι Βρετανοί θα τις χρησιμοποιήσουν, και ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε στρατιωτικές ενέργειες.
Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι παρά το γεγονός πως η Μέση Ανατολή γειτνιάζει με την ΕΕ, «δεν έχουμε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις