Ιράν: Πρόταση έξι σημείων για την λήξη του πολέμου στη Γάζα
Πρόταση έξι σημείων που περιλαμβάνει όλες τις θέσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων και την απελευθέρωση των ομήρων, κατέθεσε το Ιράν, η οποία όμως συμπεριλαμβάνει και τις θέσεις ΜΚΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν παρουσίασε την πρόταση της χώρας του για το παλαιστινιακό ζήτημα στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή.
Ο Ιρανός κορυφαίος διπλωμάτης παρουσίασε πρόταση έξι σημείων τα οποία αφορούν την άμεση λήξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και την δίωξη κατά προσώπων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα υπενθυμίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ.
Βέβαια, η πρόταση είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από το Ιράν, καταφανώς εναντίον του Ισραήλ, με την διαφορά πως τα τέσσερα πρώτα σημεία, αποτελούν την βάση της διαπραγμάτευσης της Χαμάς και των παλαιστινιακών οργανώσεων. Όλες όμως οι θέσεις βρίσκουν σύμφωνες και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που ζητούν την κατάπαυση του πυρός και την διαλεύκανση τυχόν εγκλημάτων πολέμου.
Η πρόταση του Ιράν με τις έξι θέσεις
Οι πρώτες τρεις θέσεις αφορούν την «Καθιέρωση άμεσης, πλήρους, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα και ακόμη και της Δυτικής Όχθης». την «πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανταλλαγή κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους».
Οι θέσεις 4 και 5 αφορούν την «Υποχρέωση του καθεστώτος να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους από τη Γάζα και την ανάγκη για την ασφαλή επιστροφή του λαού στις περιοχές και τα σπίτια του» και την «Επιβολή πλήρους και άμεσου εμπάργκο όπλων στο ισραηλινό καθεστώς».
Η 6η θέση έχει νομική επίκληση, όπου το Ιράν καλεί για την «Υποστήριξη της εφαρμογής της προσωρινής απόφασης που εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και δημιουργία του εδάφους για τη δίωξη και τιμωρία όλων των διοικητών, των δραστών και των υποστηρικτών των εγκλημάτων του ισραηλινού καθεστώτος για τη διάπραξη γενοκτονίας, τη στοχευμένη δολοφονία δημοσιογράφων, του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, την επανειλημμένη χρήση μη συμβατικών όπλων, όπως οι βόμβες φωσφόρου, και τις επανειλημμένες απειλές των αρχών του ισραηλινού καθεστώτος για χρήση πυρηνικών βομβών στη Γάζα».
Το ζητούμενο όπως είναι φυσικό δεν είναι η δημιουργία μιας βάσης προς συζήτηση γύρω από τις θέσεις αυτές, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη «ναυαγήσει». Το Ιράν προσπαθεί κυρίως να παρεμποδίσει τις νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την ΕΕ και την νομική δίωξη της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού. Ειδικά η 6η θέση αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εικάζεται πως θα ασκήσει διώξεις εναντίον προσώπων.
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.