Ισραήλ: Για υποκίνηση της τρομοκρατίας διώκεται η αδελφή του ηγέτη της Χαμάς
Η Σαμπάχ Χανίγια κρατείται από την 1η Απριλίου, όπου συνελήφθη στην πόλη Τελ Σέβα. Η κατηγορία που της αποδίδεται αφορά υποκίνηση τρομοκρατίας.
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Η εισαγγελία του Ισραήλ απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος της αδελφής του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για υποκίνηση και αλληλεγγύη σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς φέρεται να εκφράστηκε εγκωμιαστικά για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.
Η 57χρονη Σαμπάχ αλ-Σάλεμ Χανίγια ζει στην πόλη του νότιου Ισραήλ Τελ Σέβα. Ο αδελφός της έχει τη βάση του στο Κατάρ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χανίγια κρατείται αφότου συνελήφθη την 1η Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις ημέρες που ακολούθησαν το μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χανίγια έστειλε μηνύματα σε δεκάδες επαφές, περιλαμβανομένου του αδελφού της, εγκωμιάζοντας την επίθεση και καλώντας για περαιτέρω «σφαγή».
Οι αδερφές Χανίγια και η ισραηλινή δικαιοσύνη
Ένα από τα μηνύματά της που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο περιλαμβάνει την πρόταση: «Ω Θεέ, μέτρα τους και σκότωσέ τους και μην αφήσεις κανέναν από αυτούς, ω Θεέ».
Ο Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ζει εξόριστος στη Ντόχα του Κατάρ. Οι τρεις αδελφές του ζουν στο Τελ Σέβα και έχουν παντρευτεί Άραβες με Ισραηλινή υπηκοότητα. Η οικογένειά του, οι γιοί του και τα εγγόνια του έχουν στοχοποιηθεί κατ’ επανάληψη, με πολλά θύματα που δεν είχαν σχέση με την Χαμάς.
Δύο από αυτές είναι τώρα χήρες και έχουν πέσει στο παρελθόν θύμα των ισραηλινών αρχών για «παράνομα ταξίδια» στη Γάζα το 2013 μέσω Αιγύπτου. Και στις δύο επιβλήθηκαν ποινές οκτώ μηνών με αναστολή για τις επισκέψεις αυτές το 2015. Αργότερα το ίδιο έτος, το Ισραήλ αρνήθηκε το αίτημα του Χανίγια να επιτραπεί στις αδελφές του να παραστούν στον γάμο του γιου του στη Γάζα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις