Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πολύ σκληρό για να «πεθάνει» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Τι αναφέρει ειδικός

Πολύ σκληρό για να «πεθάνει» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Τι αναφέρει ειδικός

Τι αναφέρουν ειδικοί για την πιθανότητα ισραηλινού χτυπήματος στα πυρηνικά μυστικά της Τεχεράνης.

Μπορεί το Ισραήλ να έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει στην επίθεση της 13ης Απριλίου, αλλά το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να ακυρώσει το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τεχεράνης, το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μέχρι σήμερα πολιτικοί και στρατηγοί του Τελ Αβίβ τα έχουν δοκιμάσει, όλα όσον αφορά την ακύρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Έχουν δολοφονήσει αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εξαπέλυσαν μια σειρά από επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι επιθέσεις έχουν τη μορφή επιδρομών με drone και επιδρομών κομάντο, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Ιανουάριο του 2018 σε μια εγκατάσταση στην Τεχεράνη, στην οποία πράκτορες της Μοσάντ έκλεψαν μεγάλο αριθμό διαβαθμισμένων εγγράφων, που ο Νετανιάχου είπε ότι αποδεικνύουν ότι το Ιράν επιδιώκει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ακόμα κι αν αυτή η εγκατάσταση είχε υποστεί ζημιά, πιστεύεται ότι το Ιράν θα ήταν σε θέση να την επισκευάσει

Τον Απρίλιο του 2021, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσε μια έκρηξη στην κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του στο Natanz, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους φυγοκεντρωτές του. Αυτό σηματοδότησε το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα χρόνο που αφορούσε μια μυστηριώδη έκρηξη στο σημείο. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συμμετοχή του σε καμία από τις δύο επιθέσεις.

Το Ισραήλ πιστεύεται επίσης ότι έχει πραγματοποιήσει μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων, με πιο εμφανή τον Ιούνιο του 2010 με την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού Stuxnet στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Λέγεται ότι χάρη σε αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για χρόνια.

Σύμφωνα όμως με τον είναι καθηγητή διεθνών σχέσεων και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ Κρίστοφ Χαρτμούτ Μπλουτ, πλέον το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι τόσο προηγμένο που είναι δύσκολο έως αδύνατο να ακυρωθεί με στρατιωτικά μέσα.

Επικαλούμενος νέα έκθεση της αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Όπλων, ο Μπλουτ εξηγεί στο The Conversation τους λόγους που είναι μάταιη μια στρατιωτική επίθεση στα πυρηνικά σχέδια του Ιράν.

Πρώτον, το Ιράν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, τα οποία δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσω βομβαρδιστικών επιδρομών.

Ενώ η στόχευση των ιρανικών εγκαταστάσεων θα παρεμπόδιζε προσωρινά το πρόγραμμα, αυτό θα είχε μόνο βραχύβια αποτελέσματα.

Η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Natanz θα ήταν απαραίτητη, αλλά η πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα απαιτούσε σημαντικό αριθμό αεροπορικών επιδρομών που θα διεισδύσουν βαθιά στο ιρανικό έδαφος, παρακάμπτοντας ή υπερνικώντας τα συστήματα αεράμυνας του.

Οι τοποθεσίες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν (Wikipedia)

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο διεθνολόγος, τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει οχυρώσει τις εγκαταστάσεις του στο Natanz, κατασκευάζοντας βαθιές σήραγγες για να αποτρέψει αεροπορική επίθεση.

Ακόμα κι αν αυτή η εγκατάσταση είχε υποστεί ζημιά, πιστεύεται ότι το Ιράν θα ήταν σε θέση να την επισκευάσει, ειδικά καθώς διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρητών ουρανίου, μπορεί να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άγνωστες τοποθεσίες.

Έτσι, μια προσπάθεια καταστροφής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα απαιτούσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Αυτό σίγουρα θα προκαλούσε στρατιωτική απάντηση από την Τεχεράνη και είναι πιθανό να πείσει την Ισλαμική Δημοκρατία για την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της να αποκτήσει το δικό της ώριμο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το Ιράν μπορεί επίσης να επιλέξει να αποχωρήσει από τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, εξαλείφοντας κάθε υποχρέωση για επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε πρόσφατα: «Το Ισραήλ μπορεί να κάνει πολλά για να βλάψει την υποδομή του Ιράν, αλλά το Ισραήλ δεν έχει κανένα μέσο για να μπορέσει να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Only in

Μάχη γοήτρου στο «Γκάζι» για τον Κασσελάκη: Τον «έκοψε» με το πόθεν έσχες και ο Πολάκης – Το τελευταίο κεφάλαιο της διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ

Στροφή Πολάκη 180ο μοιρών, το «ψευδές» πόθεν έσχες που τελικά ήταν Αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και ο πόλεμος του Συνεδρίου σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024