Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών
Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).
«Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές
Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.
«Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.
Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.
Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας
Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.
«Χαιρετίζουμε την είδηση της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις