Sweep: Σφίγγει η θηλιά για τους infuencers που χρησιμοποιούν παραπλανητικές τακτικές
Επιστρατεύονται ηλεκτρονικά εργαλεία για να εξακριβωθούν παράνομες πρακτικές.
Στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έλεγχο με τη μέθοδο των «σαρώσεων» (sweep) σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό «influencers» που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών συμμετείχε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στόχος να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι εμπορική δραστηριότητα, να φορολογούνται και να ακολουθούν τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφερόμενος (ΕΡΤ) στις παραπλανητικές τακτικές που έχουν διαπιστωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις είπε ότι «υπάρχουν τα εργαλεία πλέον για να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε αυτού του είδους τις πρακτικές, ακριβώς επειδή είναι επαναλαμβανόμενες».
Συγκεκριμένα, σημείωσε:
«Υπάρχουν τα εργαλεία πλέον για να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε αυτού του είδους τις πρακτικές, ακριβώς επειδή είναι επαναλαμβανόμενες και ακόμα και μια φιλική σχέση που μπορεί να έχει κάποιος με μια επιχείρηση όταν καταντά να γίνεται μαύρη διαφήμιση -από τη στιγμή που δεν αναφέρεται στους καταναλωτές ότι είναι ένα διαφημιστικό, μια διαφημιστική προσπάθεια- προφανώς είναι προβληματική από την άποψη της καταναλωτικής νομοθεσίας.
20 περιπτώσεις από την πανευρωπαϊκή έρευνα αφορούν την Ελλάδα
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να το εντοπίζουμε αυτό.
Δεν βασιζόμαστε στους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται απλώς με το μάτι, αλλά με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων, τα οποία μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε την επαναληψιμότητα αυτών των περιπτώσεων και άρα να δικαιολογείται η επαγγελματική σχέση.
(…) Στο μέτρο που συμμετείχε η Ελλάδα είχαμε 20 περιπτώσεις, είναι δειγματοληπτικό αυτό. Δεν σημαίνει ότι περιλάμβανε προφανώς όλους τους influencers οι οποίοι δραστηριοποιούνται.
Όμως είναι πολύ κρίσιμο να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι influencers να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι εμπορική δραστηριότητα, πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να προστατεύουν και να ακολουθούν τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή».
Τι έδειξε ο έλεγχος
Στον έλεγχο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετείχαν 22 αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της Ένωσης. Ο συντονισμός των ελέγχων έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Δικτύου συνεργασίας των αρμόδιων εθνικών αρχών των κρατών μελών για την επιβολή της καταναλωτικής νομοθεσίας (Consumer Protection Cooperation Network).
Από τον έλεγχο στους Έλληνες «influencers», διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% – και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο – γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό (π.χ. περιλαμβάνει διαφημίσεις).
Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Όλα τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν θα διαβιβαστούν και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για εντοπισμό πιθανών φορολογικών παραβάσεων.
Για τις περιπτώσεις εκείνες των «influencers» που έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες πώλησης και συνάπτουν συμβάσεις από απόσταση με τους καταναλωτές και για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις θα επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από την καταναλωτική νομοθεσία.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη