«Ματώνουν» τα δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ – Η φτώχεια της περιόδου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα
Τα περισσότερα κράτη έχουν μειώσει τους φόρους μεταξύ 5 και 10%. Σε άλλες όμως οι φόροι παραμένουν υψηλοί, όπως η Ουγγαρία (27%) ή η Σουηδία και η Δανία, και οι δύο στο 25%.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Θα περίμενε κανείς πως δεδομένου ότι η έμμηνος ρύση είναι μια αναπόφευκτη και φυσική διαδικασία, θα ήταν εγγυημένη η πρόσβαση σε σχετικά προϊόντα.
Τουναντίον, σε ορισμένες χώρες, το κόστος αγοράς προϊόντων εμμήνου ρύσεως παραμένει υψηλό για τις γυναίκες παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς πολλές δεν μπορούν να αγοράσουν το προϊόν της επιλογής τους.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ΕΕ για το πόσες γυναίκες υποφέρουν από την εμμηνορροϊκή φτώχεια, αλλά η βελγική ΜΚΟ Bruzelle πιστεύει ότι στο Βέλγιο ένας στους δεκαπέντε ανθρώπους δεν μπορεί να αγοράσει το προϊόν της επιλογής του, σύμφωνα με το Euronews.
«Κάποια στιγμή, πρέπει να διαλέξεις μεταξύ μιας βασικής ανάγκης και της αγοράς προϊόντων εμμήνου ρύσεως. Άρα κάποια στιγμή, πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο να φας ή να αγοράσεις ένα προϊόν εμμήνου ρύσεως», εξηγεί η Verónica Martínez της Bruzelle.
«Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, βρίσκεστε πραγματικά σε μια κατάσταση ανασφάλειας. Και προσθέστε δύο άλλους παράγοντες που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, οι οποίοι είναι η έλλειψη πληροφοριών για την περίοδο και η έλλειψη ασφαλών, καλά προσαρμοσμένων θέσεων για αλλαγή με απόλυτη ασφάλεια», προσθέτει.
Από το 2022, η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να πωλούν προϊόντα εμμήνου ρύσεως χωρίς ΦΠΑ. Προς το παρόν, η Ιρλανδία είναι η μόνη που το εκμεταλλεύεται αυτό.
Τα περισσότερα κράτη έχουν μειώσει τους φόρους μεταξύ 5 και 10%. Σε άλλες όμως οι φόροι παραμένουν υψηλοί, όπως η Ουγγαρία (27%) ή η Σουηδία και η Δανία, και οι δύο στο 25%.
Μία από τις επιλογές για την ελάφρυνση του κόστους των προϊόντων εμμήνου ρύσεως είναι η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων, όπως τα κύπελλα περιόδου.
Δωρεάν κύπελλα εμμήνου ρύσεως στην Καταλονία
Η Καταλονία άρχισε πρόσφατα να δίνει ένα κύπελλο περιόδου, ένα μαξιλάρι ή ένα ζευγάρι εσώρουχα περιόδου για να καταπολεμήσει την εμμηνορροϊκή φτώχεια.
«Η έμμηνος ρύση εξακολουθεί να έχει πολλά ταμπού και το στίγμα εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και πρόκειται για μια καθολική δράση. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει την έμμηνο ρύση ως ιδιωτικό θέμα, ως κάτι για το οποίο δεν μιλάμε, επειδή αυτό σημαίνει ότι αυτά το στίγμα έχει επίσης επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των γυναικών» εξηγεί η υπουργός Ισότητας και Φεμινισμού της κυβέρνησης της Καταλονίας, Tània verge.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, το 23% των γυναικών στην περιοχή επαναχρησιμοποιούν προϊόντα μίας χρήσης και το 44% δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πρώτη τους επιλογή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις