Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων.
«Ελλάδα και η Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ παροτρύνουν την Αθήνα και τη Μαδρίτη να προχωρήσουν στην εν λόγω κίνηση «καθώς οι ανάγκες του Κιέβου είναι μεγαλύτερες από τις δικές τους».
Το δημοσίευμα γίνεται με αφορμή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης το Κίεβο θα ζητούσε «περισσότερη βοήθεια».
«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης
Όπως επισημαίνουν οι FT «το Κίεβο υπέβαλε αυτόν τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας».
Στο άρθρο σημειώνεται και η ανάρτηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο X την Κυριακή πως «οι Patriots μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».
«Patriots» can only be called air defense systems if they work and save lives rather than standing immobile somewhere in storage bases.
Modern fighter jets are required where modernity is put to the test and it is determined whether children and grandchildren of today’s… pic.twitter.com/DEubpYEGVg
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 21, 2024
Όπως επισημαίνεται και στους FT μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή, συστήματος Patriot μέχρι στιγμής.
Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι στην επικοινωνία τους με τους Financial Times.
«Η πιο σημαντική συζήτηση θα είναι να προσδιοριστεί τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στους FT.
Τι λέει η Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων. Σημειώνουν δε ότι η κίνηση της Γερμανίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία κίνηση παραδειγματισμού και προς τους υπόλοιπους. Με Παρίσι και Βερολίνο να ηγούνται της προσπάθειας για την ενίσχυση του Κιέβου με αντιαεροπορικά συστήματα.
Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη βοηθήσει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αλλά «στο μέτρο των δυνατοτήτων της». Με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές να διαμηνύουν επίσης ότι δεν μπορεί να αποσταλεί κανένα οπλικό σύστημα στην Ουκρανία εάν δεν αντικατασταθεί.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε: «Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα στην Ουκρανία τη στήριξή μας ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας».
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις