Ζ.Μπορέλ: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες να αποφασίσουν
H άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, καθώς εκείνα γνωρίζουν τις ικανότητές τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ανάγκες του Κιέβου τόνισε o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Υπό τις νέες απειλές της Μόσχας για «άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ έστειλαν σαφές μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας.
Τα βέλη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν δύο ημέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ για χρηματοδοτική στήριξη του Κιέβου τονίζοντας ότι «οι Δυτικοί παρασύρονται επικίνδυνα στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες».
Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκ νέου «όλα τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ζητήθηκε από την Ισπανία να στείλει patriot στην Ουκρανία.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό πίεση να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα τη βοήθειά της στον ουκρανικό λαό επισημαίνοντας «δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας».
«Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες» ξεκαθάρισε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων επαναλαμβάνοντας ότι η άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών καθώς και ότι εκείνα γνωρίζουν τις ικανότητές τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ανάγκες του Κιέβου.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην τοποθέτησή του για την Ουκρανία τόνισε ότι ως η ΕΕ έχει συμφωνήσει ότι κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά σε υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων χωρών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών μελών, καθώς και ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει καταστρατήγηση.
Σε ό,τι αφορά τέλος στο Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης έτσι ώστε να περιλαμβάνονται εκτός από τη Ρωσία, η Μέση Ανατολή και η Ερυθρά Θάλασσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις