Επιστρέφει στην Πειραιώς ο Μητσοτάκης και δίνει… φύλλο πορείας στους υπουργούς – Από ποιους ζητάει να βγουν μπροστά
Κορυφαίοι υπουργοί επί ποδός – Ο Βορίδης στην Πελοπόννησο, ο Δένδιας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Άδωνις στη δυτική Μακεδονία
Επί τάπητος έχει βάλει η ΝΔ τον εκλογικό χάρτη και επιχειρεί τη «χαρτογράφησή» του προκειμένου να ξεδιπλώσει όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα την καμπάνια των επόμενων επτά εβδομάδων μέχρι τις ευρωεκλογές. «Το δικό μου ζήτημα είναι πώς θα ξαναγυρίσουμε την Ελλάδα, θα μιλήσουμε για τη σημασία των ευρωεκλογών» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Άγιο Δημήτριο το Σάββατο.
Ο ίδιος είχε ήδη στείλει στους υπουργούς του προσκλητήριο για τη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπου αναμένεται εκτός απροόπτου σήμερα ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο αποκλειστικά κομματικού και προεκλογικού χαρακτήρα και όχι, προφανώς, κυβερνητικού. «Βγείτε μπροστά» είναι η αναμενόμενη εντολή προς τους υπουργούς (και υφυπουργούς), οι οποίοι περιμένουν άλλωστε να πάρουν… φύλλο πορείας ως οι επικεφαλής των μεικτών προεκλογικών κλιμακίων, που θα περιοδεύσουν ανά την επικράτεια.
Πρόκειται για μια προσπάθεια μέγιστης συσπείρωσης του ακροατηρίου που ψήφισε ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές αλλά και «μαζέματος» των (δεδομένων) απωλειών της κυβερνώσας παράταξης, ενόψει μια παραδοσιακά χαλαρότερης εκλογικής διαδικασίας.
Βορράς και νότος
Η επιστροφή του Μητσοτάκη στην κομματική έδρα συνδέεται με τις εκλογικές ανησυχίες της παράταξης. Και αυτές προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί προδιαγράφεται ότι θα υπάρξουν οι περισσότερες και πιο εντατικές… ειδικές αποστολές των υπουργών, των υφυπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών.
Ο γαλάζιος σχεδιασμός θέλει κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες να «χρεώνεται» σε συγκεκριμένους υπουργούς και είναι σαφές ότι τα πρόσωπα θα κινηθούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τα χαρακτηριστικά των νομών που θα επισκέπτονται. Οι δεξιοί στους συντηρητικούς νομούς, οι πιο κεντρογενείς στις αντίστοιχες περιοχές.
Για παράδειγμα, τη δύσκολη για τη ΝΔ Δυτική Μακεδονία αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και την Κεντρική Μακεδονία ο Νίκος Δένδιας. Επιπλέον τη Θεσσαλία, που αποτελεί περιφέρειας ειδικής προσοχής, αναμένεται να αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης. Στην Κρήτη θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στην Πελοπόννησο ο Μάκης Βορίδης.
Επί ποδός και οι βουλευτές
Οι βουλευτές είναι επίσης επί ποδός, όχι μόνο για τη συνοδεία του Μητσοτάκη στις δικές του περιοδείες. Οι περισσότεροι θα κληθούν να ενταχθούν στα κλιμάκια που θα συγκροτήσει η Πειραιώς με υπουργούς και υφυπουργούς.
Επιπλέον ήδη, συνολικά 10 γαλάζιοι βουλευτές έχουν αυξημένο ρόλο στην προεκλογική προετοιμασία. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλα) ως επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα και επιπλέον οι Κατερίνα Παπακώστα (Τρίκαλα), Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκάνησα), Μαρία Αντωνίου (Καστοριά), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδα), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιά), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτία), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβαλά), Σέβη Βολουδάκη (Χανιά), Ζωή Ράπτη (βόρειος τομέας), Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθία).
«Πήχης τα προβλήματα»
Στη ΝΔ επιμένουν να αποφεύγουν τον δημόσιο προσδιορισμό του πήχη για τις ευρωεκλογές, υπό τον φόβο προφανώς ότι μπορεί να περάσουν τελικά από κάτω. «Πήχης είναι τα προβλήματα και οι προσδοκίες των πολιτών» λένε και επιμένουν μιλούν για «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», όσο κι αν φωτογραφίζουν ως ποσοστό σύγκρισης εκείνο των τελευταίων ευρωεκλογών – το 33%+ δηλαδή.
Κύρια αγωνία της ΝΔ είναι σαφώς να μην θολώσει η εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας της. Με τα λόγια του Μητσοτάκη από την τελευταία προεκλογική «βόλτα» του στον Άγιο Δημήτριο το Σάββατο, στις 9 Ιουνίου θα στηθεί μια «εθνική κάλπη» και «θέλω το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο».
Ούτε «άχνα» για την αντιπολίτευση
Ταυτόχρονα γίνεται εμφανές ότι ο Μητσοτάκης υιοθετεί το μοντέλο εθνικών εκλογών, ποντάροντας στο δικό του «θετικό» μήνυμα και στην… αγνόηση της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι στις δύο τελευταίες περιοδείες του απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στους πολιτικούς αντιπάλους του. Το μόνο που προσπαθεί είναι να καλλιεργήσει μια εικόνα απουσίας αξιόπιστης εναλλακτικής – με το βλέμμα του στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και στους αναποφάσιστους.
Ο Μητσοτάκης δεν… άγγιξε τον Στέφανο Κασσελάκη ή τον Νίκο Ανδρουλάκη ούτε από τη Λέσβο την περασμένη Παρασκευή ούτε από τον νότιο τομέα της Αθήνας το Σάββατο. Αντίθετα έριξε όλο το βάρος στην προβολή του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στο Μεταναστευτικό, στην κοινωνική ατζέντα.
«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης σήμερα. Εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα, οι άλλοι ασχολούνται με τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης» είπε, αναφέροντας ότι «αυτό δεν συνιστά πρόταση διακυβέρνησης».
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ κυκλοφορεί το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ