Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά την ταχεία έγκριση της βοήθειας και τη μεταφορά όπλων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ταχεία μεταφορά των όπλων, με την αποστολή να αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την Κυριακή την ψήφιση της βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά προέτρεψε την Ουάσινγκτον να μετατρέψει γρήγορα το νομοσχέδιο σε νόμο και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα συστήματα αεράμυνας είναι κορυφαίες προτεραιότητες.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και ότι δεν θα είναι «ένα δεύτερο Αφγανιστάν». «Νομίζω ότι αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προέτρεψε επανειλημμένα τους Αμερικανούς νομοθέτες να αναλάβουν ταχεία δράση για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Γερουσία. Είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS (Army Tactical Missile Systems) και των συστημάτων αεράμυνας, για να αντιστρέψει την τύχη της στο πεδίο της μάχης.
«Καίγεται» ο Ζελένσκι για πύραυλους μεγάλους βεληνεκούς, ώστε να ασκεί πίεση στις κατακτημένες περιοχές
«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι. Τα ATACMS είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε παράσχει στο Κίεβο έναν τύπο ATACMS ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 165 χιλιομέτρων.
Η νομοθεσία προχωρά τώρα στη Γερουσία με πλειοψηφία Δημοκρατικών, η οποία ψήφισε παρόμοιο μέτρο πριν από δύο και πλέον μήνες. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έως τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, είχαν παροτρύνει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να το φέρει προς ψήφιση.
Η Γερουσία πρόκειται να αρχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο την Τρίτη, με κάποιες προκαταρκτικές ψηφοφορίες το απόγευμα. Η τελική ψήφιση αναμένεται κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο στον Μπάιντεν να το υπογράψει ως νόμο.
Τα όπλα θα βρίσκονται «στον δρόμο» μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε στο «Face the Nation» του CBS ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένου του ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα πρέπει να είναι «σε διαμετακόμιση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη τους τελευταίους δύο μήνες να προετοιμάσει ή να παράσχει το ATACMS. Είναι εγγεγραμμένο σε αυτή τη νομοθεσία», δήλωσε ο Γουόρνερ.
Η Ουκρανία δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε δύο αεροδρόμια σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία. Η ανάπτυξη των όπλων θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να διαταράξουν προηγουμένως απρόσιτες γραμμές ανεφοδιασμού, αεροπορικές βάσεις και σιδηροδρομικά δίκτυα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι.
Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα όταν ρωτήθηκε πόσος χρόνος θα χρειαστεί η Ουκρανία για να «γυρίσει τη γωνία με τη Ρωσία» και αν το Κίεβο θα χρειαστεί τόση βοήθεια αυτή τη φορά του χρόνου. Είπε ότι το Κίεβο είχε χάσει την πρωτοβουλία των μαχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά μόλις φτάσουν τα όπλα θα έχει την ευκαιρία να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
«Δίνοντας στις ΗΠΑ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του πολέμου, λοιπόν, εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα λάβουμε αυτή τη βοήθεια», είπε.
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα κέντρα απέλασης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες