Ουκρανία: Tι σημαίνουν τα 61 δισ. βοήθειας των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης
Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς μπορεί να μεταφραστεί σε όπλα η βοήθεια των 61 δισ. που θα λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία υπέρ του οποίου ψήφισε το Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαίο από την πλευρά του Κιέβου, καθώς πιστεύεται ότι θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στη Μόσχα και θα έχει αποτέλεσμα και στο μέτωπο.
H Μόσχα θεωρεί ότι το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ δεν θα κάνει σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης
Ωστόσο, ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι όπλα μπορεί να λάβει η Ουκρανία και τι διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής προέλασης;
Τα συστήματα αεράμυνας, οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και τα βλήματα πυροβολικού παραμένουν τα όπλα που έχει άμεσα ανάγκη η Ουκρανία και έτσι το BBC έκανε μία ανάλυση για το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αμερικανική βοήθεια σε αυτούς τους τρεις τομείς.
Αεράμυνα
Η αεράμυνα και η απόκρουση της ρωσικής απειλής από τον ουρανό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο φέτος, η χώρα του είχε δεχθεί επιθέσεις από σχεδόν 1.200 ρωσικούς πυραύλους, περισσότερα από 1.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 8.500 κατευθυνόμενες βόμβες.
Η Ουκρανία διαθέτει μια ποικιλία δυτικών συστημάτων αεράμυνας που κυμαίνονται από πυραύλους μικρού βεληνεκούς Stinger που εκτοξεύονται από τον ώμο μέχρι το προηγμένο – και εξαιρετικά ακριβό – σύστημα Patriot. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά ακόμη Patriot ή ισοδύναμα συστήματα.
Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι – συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 και S-400 – μαζί με εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 – είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του μεγάλου όγκου των εκτοξευόμενων πυραύλων.
Μια κλασική τακτική για την εξουδετέρωση της αεράμυνας είναι να την κατακλύσουν με στόχους, ώστε να αποπροσανατολιστούν με αυτόν τον τρόπο τα συστήματα ραντάρ και εντοπισμού τους και να εξαντληθούν τα αποθέματα πυραύλων.
Πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς
Όμως ο πόλεμος στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ανατολικού εδάφους της από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως λόγω της έλλειψης πυροβολικού.
Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την Ουκρανία, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά από μια κινητή πλατφόρμα.
Φτάνουν στην τοποθεσία, εγκαθίστανται, πυροδοτούν και προχωρούν γρήγορα πριν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να τα εντοπίσουν και επιτεθούν στον εκτοξευτή. Αναμένονται περισσότερες δυνατότητες συστημάτων HIMARS στην Ουκρανία και ίσως μια δέσμευση για περισσότερα άρματα μάχης και οχήματα πεζικού Bradley.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι επίσης η νεότερη εκδοχή των μεγάλου βεληνεκούς Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS), οι οποίοι λέγεται ότι είναι έτοιμοι να μεταφερθούν. Τα παλαιότερα συστήματα ATACMS βρίσκονται στη χώρα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η νεότερη έκδοση μπορεί να διπλασιάσει την εμβέλεια στα 300 χιλιόμετρα.
Η απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει τον πόλεμο βαθύτερα στην προσαρτημένη Κριμαία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντική ναυτική βάση που προστατεύεται από εναέρια μέσα, και πέραν αυτής.
Βλήματα πυροβολικού
Και φυσικά τα όπλα του πυροβολικού, όπως τα οβιδοβόλα M777 που πρέπει να τροφοδοτούνται συνεχώς με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.000.000 τέτοια βλήματα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και πιθανότατα θα σταλούν περισσότερα σε αυτό το τελευταίο πακέτο. Ακόμα διαθέτουν αυτό που αποκαλούν «πολύ ισχυρό δίκτυο εφοδιασμού», για να μεταφέρουν γρήγορα τα όπλα.
«Όπως κάναμε και στο παρελθόν, μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.
Οι προμήθειες είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην Ουκρανία, και μόλις παραδοθούν γίνονται επισήμως ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Όμως η μεταφορά του εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή του μετώπου -ιδίως του εξοπλισμού πυροβολικού- θα μπορούσε να πάρει πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους στα ανατολικά.
Μαχητικά αεροσκάφη F-16
Ανεξαρτήτως του πακέτου βοήθειας υπάρχουν και τα αεροσκάφη F-16, τα οποία είναι πολύ κοντά στο να τεθούν σε υπηρεσία. Οι Ουκρανοί πιλότοι και τα πληρώματα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα δυτικά F-16, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρουμανία. Αυτά τα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου παρέχουν ισχυρότερη ικανότητα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, βελτιώνοντας έτσι δυνητικά την ουκρανική αεράμυνα.
Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδώσουν τα πρώτα από τα δεκάδες «Viper» στην Ουκρανία εντός μηνών. Τα αεροσκάφη δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, αλλά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Κιέβου.
Πάντως, και όσον αφορά τα F-16 αλλά και το πακέτο βοήθειας, η Μόσχα θεωρεί ότι δεν θα κάνουν σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και θα καταρρίπτονταν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πού θα διατεθούν τα χρήματα από το πακέτο
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως θα διατεθούν τα χρήματα από το πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου 50 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.
Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις