ΜΜΜ: Απάτη με την κάρτα του ΟΑΣΑ με δόλωμα 2 ευρώ
Την «προσφέρουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζοντας πλαστή σελίδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας
Νέα απάτη στα social media με παραπλανητική σελίδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), που δήθεν προσφέρει την ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ATH.ENA card, δωρεάν.
Τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται και πάλι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα στο Facebook – και μάλιστα ως χορηγούμενη –, πλαστή σελίδα με το λογότυπο του ΟΑΣΑ, που παροτρύνει ανυποψίαστους πολίτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν δωρεάν μια ATH.ENA card διάρκειας 12 μηνών.
Η νέα σελίδα στο Facebook αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης του επιβατικού κοινού και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, λέει ο ΟΑΣΑ
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 είχε εμφανιστεί αντίστοιχη σελίδα που παρότρυνε τους επιβάτες να σπεύσουν να καταχωρίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία για να λάβουν την ATH.ENA card έναντι δύο ευρώ!
Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΑ, και η νέα σελίδα στο Facebook δεν έχει καμιά σχέση έχει με τον Οργανισμό. Αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης του επιβατικού κοινού και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, το κείμενο που εμφανίζεται στο Facebook σε χορηγούμενη δημοσίευση αναφέρει: «Μόνο για την Αθήνα. Ο ΟΑΣΑ ξεκινά εκστρατεία για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης με την αύξηση της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τους κατοίκους της περιοχής! Λάβετε ως δώρο την κάρτα ΑΘΗΝΑ για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για 1 χρόνο! Βιαστείτε! Η ειδική προσφορά ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (σ.σ.: παρατίθεται ένα link)…».
Οι επιτήδειοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας προκειμένου να καταλήξει στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής (ΣΣΜΑ). Η έρευνα θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον 36.600 νοικοκυριά, σε 71.200 μετακινούμενους επιβάτες σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τρένων, καθώς και σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δήθεν προσφορές όπως αυτή για την ATH.ENA card περιέχουν πολλά ύποπτα στοιχεία και ποτέ δεν προέρχονται από τους επίσημους λογαριασμούς που ισχυρίζονται πως αντιπροσωπεύουν. Οι χρήστες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αλληλεπίδρασή τους με τους συνδέσμους αυτών των προσφορών, για τυχόν επικινδυνότητα που φέρουν τόσο για τον υπολογιστή τους όσο και για τα προσωπικά τους δεδομένα.
Χρήσιμες συμβουλές
Μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις απάτες μέσω διαδικτυακών προσφορών:
- Δεν είναι ασφαλές. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναζητάτε πάντα το https (όχι http) και το εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή των διευθύνσεων, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια ασφαλής σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και τον ιστότοπο. Ομως, μη βασίζεστε μόνο σε αυτό, καθώς ορισμένοι ιστότοποι απάτης χρησιμοποιούν πλέον και το https.
- Η αίσθηση του επείγοντος. Οι απατεώνες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος για να σας ενθαρρύνουν να κάνετε κάτι γρήγορα. Μη βιάζεστε – αφιερώστε χρόνο για να κάνετε την έρευνά σας και σκεφτείτε εάν ένας ιστότοπος είναι πραγματικός.
- Η πρόταση είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Μια προσφορά μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά να θυμάστε ότι οι απάτες συχνά παρουσιάζουν προτάσεις που είναι πραγματικά πολύ καλές για να είναι αληθινές.
- Χρησιμοποιεί έναν μη ασφαλή τρόπο πληρωμής. Στην περίπτωση που σας ζητούν να πληρώσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απατεώνες ζητούν συχνά να πληρώσετε με μη ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, όπως οι τραπεζικές ή διεθνείς μεταφορές χρημάτων, οι εντολές πληρωμής, οι prepaid δωροκάρτες και τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Αυτές οι μέθοδοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και είναι σπάνιο να ανακτηθούν χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Να αναζητάτε πάντα ασφαλείς επιλογές πληρωμής, όπως μέσω PayPal ή πιστωτικής κάρτας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις