Predator: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παγώνει» την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με κακόβουλο λογισμικό
Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη διάδοση και κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού λαμβάνει μέτρα.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Σε καθεστώς κυρώσεων θέτει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην προσπάθεια «να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη διάδοση και κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού», 13 άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και πώληση κακόβουλου λογισμικού, όπως το Predator.
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα, αλλά και μέλη των οικογενειών τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάδοσης και κατάχρησης των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), όπως τεκμηριώνεται σήμερα από τις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε 13 άτομα που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη και πώληση spyware ή που είναι μέλη της οικογένειας των εμπλεκομένων. Αυτά τα άτομα έχουν διευκολύνει ή έχουν αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία έχει στοχεύσει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και άλλους επικριτές, καθώς και προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι περιορισμοί στη θεώρηση βίζας είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των εμπορικών λογισμικών κατασκοπείας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περιορισμούς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη χρήση spyware που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχους στις εξαγωγές και κυρώσεις, αλλά και την προώθηση της λογοδοσίας και τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρήσεων, την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θυμάτων».
⇒ Να σημειωθεί πως υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα με αναφορά στο Predator και την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην έκθεση περιγράφεται ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο του «μεγάλου αδελφού». Γίνεται αναφορά και στην Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και τα ευρήματα της έρευνας της που έδειξαν ότι «το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν πέσει θύματα του Predator».
Κυρώσεις και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Κυρώσεις σε δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε προ σχεδόν δύο μηνών το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η εταιρία Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγος και συνεργάτης του Σάρα Χάμου.
Ο όμιλος (consortium) Intellexa περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές ως ένας «σύνθετος, διεθνής ιστός αποκεντρωμένων επιχειρήσεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις