Ανθρώπινο απολίθωμα βρέθηκε σε πλακάκι δαπέδου
Η προϊστορική σιαγόνα έτυχε να γίνει αντιληπτή από οδοντίατρο που δεν δυσκολεύτηκε να την αναγνωρίσει.
Ένας οδοντίατρος που επισκεπτόταν το ανακαινισμένο σπίτι των γονιών του πρόσεξε κάτι περίεργο στον διάδρομο που οδηγούσε στη βεράντα: μια ανθρώπινη σιαγόνα με δόντια, κομμένη υπό γωνία, βρισκόταν ενσωματωμένη σε ένα από τα πέτρινα πλακάκια του δαπέδου.
Μην έχοντας ιδέα τι να κάνει, ο οδοντίατρος ανάρτησε μια φωτογταφία του ευρήματος στο Reddit και προκάλεσε διεθνή έκρηξη ενθουσιασμού και περιέργειας.
«Δεν ήταν τόσο τα δόντια όσο το σχήμα της σιαγόνας που ήταν τόσο αναγνωρίσιμο» είπε ο οδοντίατρος, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Kidipadeli75. Μίλησε στην Washington Post ανώνυμα για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι το σπίτι των γονιών του βρίσκεται στην Ευρώπη.
Η τομή της σιαγόνας στο δάπεδο θυμίζει ένα είδος αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιείται στην ιατρική, είπε. «Ειδικεύομαι στα οδοντιατρικά εμφυτεύματα και δουλεύω με τέτοιες εικόνες κάθε μέρα» εξήγησε.
Τα πλακάκια, κομμένα από ένα είδος ασβεστόλιθου που ονομάζεται τραβερτίνης και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρχιτεκτονική, είχαν εισαχθεί από λατομείο στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, από λατομείο της Λεκάνης του Ντνιζλί, όπου το πέτρωμα έχει χρονολογηθεί στα 0,7-1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, δήλωσε ο Μεχμέτ Τσιχάτ Αλτσισέλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παμούκκαλε στην Τουρκία, μέλος της ερευνητικής ομάδας που θα εξετάσει τη σιαγόνα και άλλα ύποπτα πλακάκια.
Στο λατομείο έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα μαμούθ, ρινόκερων, καμηλοπαρδάλεων, αλόγων, ελαφιών και διαφόρων ερπετών, ανέφερε ο καθηγητής. Εκεί ανακαλύφθηκε το 2002 και τμήμα ανθρώπινου απολιθώματος Homo erectus, το πρώτο στην περιοχή της Τουρκίας, ηλικίας περίπου ενός εκατομμυρίου ετών.
Το τραβερτίνης σχηματίζεται στο περιβάλλον θερμοπηγών στην πορεία εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ετών. Συχνά περιέχει απολιθωμένους θησαυρούς, οι οποίοι ενίοτε δεν γίνονται αντιληπτοί και καταλήγουν σε πλακίδια για δάπεδα και προσόψεις κτηρίων.
Σχολιάζοντας την είδηση στο ιστολόγιό του, ο Τζον Χοκς, παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, διερωτήθηκε «Πόσα μπάνια μπορεί έχουν Νετάντερταλ στα πλακάκια;».
Ανθρώπινα απολιθώματα που αποδόθηκαν είτε σε Νεάντερταλ είτε προγονικό μας είδος Homo heidelbergensis είχαν παλαιότερα βρεθεί σε λατομείο του Μπίλτζιγκσλέμπεν στη Γερμανία.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του νέου ευρήματος, πάντως, κανένας επιστήμονας δεν διακινδύνεψε να μαντέψει από ποιο προϊστορικό συγγενή μας προήλθε η σιαγόνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις